Pensiile a opt milioane de români, în pericol

Pensiile a opt milioane de români, în pericol

Guvernul schimbă regulile din mers pentru administratorii fondurilor de pensii private din România, iar cei care vor avea de suferit la sfârşit vor fi viitori pensionari. O ordonanţă de urgenţă care modifică substanţial comisioanele fondurilor private de pensii îi poate determina pe aceştia să părăsească piaţa din ţară. Şi viitoarele cotizaţii ale românilor, ar putea ajunge la stat.

Guvernul a decis să stabilească comisionul pe care administratorii fondurilor de pensii private îl pot percepe cotizaţiilor plătite de salariaţii români. El este legat de rentabilitatea fondului, raportat la rata inflaţiei.

Din 2008, de când a fost introdusă cotizaţia la pilonul II, piaţa pensiilor private a suferit mai multe scăderi. La începutul anului, după izbucnirea războiului din Ucraina, valoarea conturilor românilor a scăzut substanţial şi chiar dacă randamentele au revenit pe plus, o astfel de intervenţie a statului pune în pericol bunăstarea viitorilor pensionari.

O altă modificare controversată este o posibilă preluare de către Autoritatea de Supraveghere Financiară a fondurilor în cazul în care o companie doreşte să părăsească piaţa.

În prezent, aproximativ 8 milioane de salariaţi români cotizează 3,75% din salariul brut către pilonul II de pensii, obligatoriu. Anul trecut, 19.000 de participanţi sau moştenitorii lor au încasat în jur de 288 de milioane de lei, adică o medie de 15.000 de lei pentru fiecare pensionar.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt