Papa Emerit Benedict al XVI-lea a murit!

Papa Emerit Benedict al XVI-lea a murit!

Peste un miliard de catolici sunt în doliu! Papa Benedict a trecut în nefiinţă! Rămâne în istorie ca primul suveran pontif care a abdicat în ultimii aproape 600 de ani. Se întâmpla în 2013, când a făcut această alegere voluntar, după doar opt ani de pontificat şi un mandat marcat de acuzaţii la adresa Bisericii Catolice. Sicriul cu trupul neînsufleţit va fi depus luni în Bazilica Sfântul Petru din Vatican.

După anunţul morţii Papei Benedict, în Piaţa Sfântul Petru din Vatican au început să bată clopotele. Este acelaşi loc în care, pe 19 aprilie 2005, Joseph Ratiznger devenea al 256-lea papă. Şi primul de orgine germană în aproape 500 de ani.

Benedict a devenit papă la 11 zile după moartea lui Papa Ioan Paul al II-lea, unul dintre cei mai iubiţi suverani pontifi din istorie. De altfel, Ratiznger, pe atunci decan al Colegiului Cardinalilor şi apropiat al regratatului papă, a fost cel care a condus slujba de înmormântare.

În cartea biografică ,,Ültimul testament" Benedict povestea că alegerea l-a luat prin surprindere şi s-a gândit chiar să refuze. Avea 78 de ani şi aştepta să se pensioneze când a primit imensa onoare, dar şi responsabilitate. Pontificatul său a fost într-adevăr unul dificil.

A preluat cârma Bisericii Catolice în momentul în care izbucnea scandalul abuzurilor sexuale pe care preoţii le-au comis asupra copiilor. Papa Benedict a insistat însă ca Biserica să îşi accepte responsabilutatea, s-a întâlnit cu victime şi le-a prezentat scuze. În 2012 papalitatea lui Benedict a fost zguduită de un alt scandal numit, ,,Vatileaks” în care documente scurse aratau corupţia financiară şi disfucţionalităţi generale ale administraţiei centrale a Bisericii.

În 2013, Papa Benedict şoca lumea catolică şi anunţa că abdică, din cauza vârstei înaintate . Era prima abdicare în 600 de ani. Grigore al XII-lea renunţase la scanul papal în 1415, dar forţat. Din 1294 niciun papă nu mai demisionase voluntar. După retragere noul titlu a fost de papă emerit. S-a retras între zidurile unei mănăstiri de la Vatican, iar ultimii ani din viaţă şi i-a dedicat rugăciunii.

Joseph Ratzinger s-a născut în 1927 într-o familie de fermieri bavarezi. Micul Joseph iubea muzica lui Mozart şi Beethoven, dar şi hainele roşii ale arhiepiscopului de la Munchen. Nu sunt de mirare aşadar ţinutele sale din timpul pontificatului, dar şi celebrii pantofi roşii pe care îi purta.

În timpul celui De-al Doilea Război Mondial, a dezertat din armata germană. Iar în 1951 a fost hirotonit. În anii 80 a ajuns la Vatican, unde a condus Congregaţia pentru Doctrina Credinţei, cunoscută în trecut ca Sfântul Oficiu al Inchiziţiei. Această funcţie i-a adus porecla de Rottweilerul lui Dumnezeu. Anul acesta, trecutul s-a întors parcă să îi bântuie bătrâneţea. O anchetă germană publicată în 2022 critica modul în care a gestionat cazurile în care au fost implicaţi preoţi pedoficili, pe vremea când era arhiepiscop de Munchen.

,,Nu pot decât să le exprim tuturor victimelor abuzurilor sexuale profunda mea ruşine, profunda mea durere şi cerea mea sinceră de iertare", spunea fostul suveran pontif într-o scrisoare publicată de Vatican, în care dădea asigiurări şi că nu a muşamalizat niciun caz de pedofilie.

Benedict al XV-lea fi înmormântat pe 5 ianuarie 2023.

foto: twitter.com/VaticanNews

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt