Temperaturi de vară în ianuarie

Temperaturi de vară în ianuarie

E primăvară sau toiul iernii? Calendaristic, cel puţin nu demult, aceasta era perioada anului în care ne luptam cu nămeţii şi gerul. În loc de asta însă, ne bucurăm de ghiocei, cu temperaturi nefireşti, de primăvară! Căldura prea mare din ianuarie ne poate afecta sănătatea, spun medicii. Iar la capitolul daune adăugăm şi compromiterea culturilor agricole. România a fost astăzi la doar 0,2 grade Celsius de recordul înregistrat acum 22 de ani.

Soarele care a încins sudul ţării i-a determinat pe mulţi să renunţe la hainele groase şi chiar să iasă la plimbare în tricou. În unele zone din ţară termometrele au indicat chiar şi 22 de grade Celsius, o extremă absolută pentru luna ianuarie. Căldura de afară poate fi înşelătoare, însă.

Specialiştii atrag atenţia că, dacă nu ne protejăm corespunzător, putem cădea pradă bolilor aduse de multele grade cu plus. Mai mult, nefiind obişnuiţi cu temperaturi atât de ridicate în această perioadă, şi psihicul nostru poate fi afectat.

Căldura de ianuarie aduce cu ea şi un risc imens pentru culturile agricole. În cazul în care în perioada următoare va veni un val de frig, România ar putea rămâne fără recolte în acest an.

Zilele acestea, în ţara noastră este aproape la fel de cald precum în Orientul Mijlociu. Cea mai mare temperatură din luna ianuarie în România, de când sunt măsurate aceste valori, a fost înregistrată în 2001 la Oraviţa: 22,2 grade Celsius.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt