Climatologii şi meteorologii ne avertizează că vom avea parte de o climă în permanentă schimbare în următorii ani şi în următoarele decenii, din cauza încălzirii globale, iar singura modalitate de a supravieţui este să ne adaptăm viaţa şi politicile publice şi să nu mai poluăm.
„Clima rămâne temperat-continentală potrivit latitudinii, dar prezintă tendinţe de modificare. Au fost ierni mai blânde, 2022-2023 fiind una dintre cele mai calde ierni din România. Asemenea fenomene se înmulţesc şi în Europa, luna ianuarie a avut un record istoric absolut, cu 22,5 grade pe 19 ianuarie. Tindem să considerăm că astfel de fenomene extreme vor deveni normalul vremii în următorii ani”, a declarat la Prima News directorul ANM, Elena Mateescu.
Ea a vorbit şi despre prognoza pe zilele următoare.
„E posibil să nu mai emitem azi şi mâine o alertă generală, dar mai pot fi mesaje now-casting pentru zone punctuale. Astăzi sunt posibile averse în zona montană, local în est şi sud-est, mâine la fel şi până la sfârşitul săptămânii. Azi putem consemna valori de 23-32 de grade, cu 24-33 de grade mâine, iar vineri şi sâmbătă temperaturile se pot apropia de pragul de caniculă şi putem discuta şi despre un disconfort în creştere din cauza umezelii. Pe lângă temperaturile ridicate care pot aduce fenomene extreme care se înmulţesc de la an la an frecvenţă şi intensitate, clima rămâne temperat-continentală potrivit latitudinii, dar prezintă tendinţe de modificare. Dacă au fost ierni mai blânde, 2022-2023 fiind una dintre cele mai calde ierni din România, asemenea fenomene se înmulţesc şi în Europa. Luna ianuarie a avut un record istoric absolut, cu 22,5 grade pe 19 ianuarie. Tindem să considerăm că astfel de fenomene extreme vor deveni normalul vremii în următorii ani. 2012-2022 a fost perioada cea mai caldă din ţara noastră. Nici litoralul nu face excepţie de la fenomenele extreme”, a explicat Mateescu.
Ea a vorbit şi despre ploile torenţiale din ultima vreme, care au provocat viituri şi inundaţii.
“Zonele cele mai afectate sunt zonele din partea din sud-vestul ţării, acolo unde am avut cantităţi de precipitaţii importante. Din 22 mai şi până ieri dimineaţă ANM a emis zilnic şi actualizat alerte meteorologice de cod galben, portocaliu şi chiar roşu. În aceste zone am avut cantităţi de apă de peste 200 – 255 de litri pe metru pătrat într-un interval mai mic de o lună, ceea ce a însemnat de două până la trei ori peste normalul climatologic din punctul de vedere al cantităţilor de precipitaţii pentru aceste zone şi pentru aceste perioade. Iar din intervalul 12 până în 16 iunie, când am avut în vigoare în mai puţin de cinci zile au fost emise două avertizări meteorologice generale de cod roşu pentru acelaşi areal. De asemenea, cantităţile au depăşit punctiform 155 de litru pe metru pătrat. În judeţele Mehedinţi, Caraş-Severin, Gorj, Vâlcea, Alba, Timiş, Arad, Dolj, Olt, aici am avut cantităţile cele mai mari de precipitaţii în acest interval şi cu siguranţă episodul a traversat şi jumătatea estică a ţării. Ne amintim zona Moldovei, dar şi judeţe din partea de sud-est aşa cum ar fi Călăraşi, Ialomiţa sau Buzău, unde punctiform am avut cantităţi de până la 50 – 60 de litri pe metru pătrat într-un interval mai mic de unu până la trei ore, fapt care a generat situaţii de natură hidrologică”, a declarat Elena Mateescu.