Căldură ca vara la final de octombrie

Căldură ca vara la final de octombrie

Pe lângă eclipsă, în România s-a mai petrecut un fenomen ieşit din comun, de data aceasta meteorologic. Ne-am confruntat cu cele mai ridicate temperaturi ale lunii şi cum nu s-au mai văzut în această perioadă de câţiva ani. La sfârşit de octombrie, mercurul a urcat în termometre, în unele zone, la aproape 30 de grade Celsius. Oamenii de-abia aşteptau să-şi lase hainele groase acasă şi au ieşit la plimbare în tricouri şi pantaloni scurţi.

Soarele blând de toamnă şi temperaturile ridicate i-au scos pe bucureşteni din case. Îmbrăcaţi aproape ca într-o zi de vară, oamenii au ieşit la plimbare prin parcuri sau la terase. Turiştii însă au fost luaţi prin surprindere.

Diferenţe atât de mari de temperatură, pentru o zi de final de octombrie, nu au mai fost înregistrate de câţiva ani.În topul anilor cu cele mai călduroase luni de octombrie se află şi 1966, 1984 şi 2020, când maxima a trecut de 13 grade Celsius. Iar atunci când vorbim de cei mai friguroşi ani, aceştia sunt 1972 şi 1997, când temperaturile înregistrate au fost de 7,8 grade.

Deşi unii s-au gândit că eclipsa de soare a influenţat temperaturile, meteorologii spun cu totul altceva.

În timp ce în România sunt temperaturi de vară, în Franţa o tornadă a făcut ravagii în nordul ţării. Pe imaginile surprinse de o dronă, se vede cum acoperişurile caselor din localitatea Bihucourt au fost pur şi simplu smulse. Potrivit autorităţilor locale, o persoană a suferit răni uşoare, iar 150 de oameni au fost duşi într-un adăpost până când se vor putea întoarce în casele lor.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt