Nu numai România are nevoie urgentă de personal medical! Zeci de mii de medici și sute de mii de asistente medicale este deficitul pe care sistemul de sanatate italian il are acum. Pentru a umple acest gol, Italia ar trebui să investească peste 30 de miliarde de euro, ținând cont de nevoia de personal medical.
Pentru a se alinia la nivelul altor țări europene de referință, Italiei îi lipsesc 30.000 de medici și 250.000 de asistente. Sunt date din Raportul de Sănătate al Centrului de Cercetare Economică Aplicată al Universității din Roma. Aproape 31 miliarde de euro ar trebui investiti urgent in sanatate pentru a putea face față cerințelor actuale ale populației.
Pentru asistenti medicali, problema este și mai gravă. Sunt 5,7 la 1.000 de locuitori față de 9,7 în țările UE. Deficitul de personal din schema ministerului Sanatatii depășește astazi 250.000 de asistenti, iar pentru a implementa modelul conceput de Pnrr, ar fi nevoie de încă 80.000. Sunt datele si calculele despre care guvernul de la Roma se arata extrem de ingrijorat.
Oficialii Ministerului de Sănătate Publică spun că este o situație fără precedent, iar lipsa acută a personalului sanitar din Italia are rădăcini mult mai adânci. Din păcate, cei care suferă sunt pacienții.
Având în vedere lipsa de resurse umane, soluția pe care o are la indemna Ministrul sanatatii ar fi să ofere salarii atractive personalului sanitar. În schimb, medicii italieni câștigă în medie cu 6% mai puțin decât colegii lor europeni, iar asistentele cu 40% mai puțin.
În jur de 12.000 de medici se pensionează anual, iar din acest motiv cel puțin 15.000 ar trebui angajați în fiecare an în următorii 10 ani pentru a umple acest imens deficit. Oficialii italieni spun ca sunt pregătiti să implementeze ca masura de urgenta o noua regula care să permită medicilor să rămână în serviciu până la vârsta de 72 de ani în așteptarea celor tineri care să vină să-i înlocuiască.