Italia are nevoie urgentă de medici

Italia are nevoie urgentă de medici

Nu numai România are nevoie urgentă de personal medical! Zeci de mii de medici şi sute de mii de asistente medicale este deficitul pe care sistemul de sanatate italian il are acum. Pentru a umple acest gol, Italia ar trebui să investească peste 30 de miliarde de euro, ţinând cont de nevoia de personal medical.

Pentru a se alinia la nivelul altor ţări europene de referinţă, Italiei îi lipsesc 30.000 de medici şi 250.000 de asistente. Sunt date din Raportul de Sănătate al Centrului de Cercetare Economică Aplicată al Universităţii din Roma. Aproape 31 miliarde de euro ar trebui investiti urgent in sanatate pentru a putea face faţă cerinţelor actuale ale populaţiei.

Pentru asistenti medicali, problema este şi mai gravă. Sunt 5,7 la 1.000 de locuitori faţă de 9,7 în ţările UE. Deficitul de personal din schema ministerului Sanatatii depăşeşte astazi 250.000 de asistenti, iar pentru a implementa modelul conceput de Pnrr, ar fi nevoie de încă 80.000. Sunt datele si calculele despre care guvernul de la Roma se arata extrem de ingrijorat.

Oficialii Ministerului de Sănătate Publică spun că este o situaţie fără precedent, iar lipsa acută a personalului sanitar din Italia are rădăcini mult mai adânci. Din păcate, cei care suferă sunt pacienţii.

Având în vedere lipsa de resurse umane, soluţia pe care o are la indemna Ministrul sanatatii ar fi să ofere salarii atractive personalului sanitar. În schimb, medicii italieni câştigă în medie cu 6% mai puţin decât colegii lor europeni, iar asistentele cu 40% mai puţin.

În jur de 12.000 de medici se pensionează anual, iar din acest motiv cel puţin 15.000 ar trebui angajaţi în fiecare an în următorii 10 ani pentru a umple acest imens deficit. Oficialii italieni spun ca sunt pregătiti să implementeze ca masura de urgenta o noua regula care să permită medicilor să rămână în serviciu până la vârsta de 72 de ani în aşteptarea celor tineri care să vină să-i înlocuiască.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt