Leonardo DiCaprio cere Australiei să salveze papagalul rapid aflat pe cale de dispariţie

Leonardo DiCaprio cere Australiei să salveze papagalul rapid aflat pe cale de dispariţie
foto: Pixabay

Superstarul mondial Leonardo DiCaprio a cerut să se pună capăt exploatării pădurilor indigene din Australia pentru a proteja habitatul papagalului rapid, aflat pe cale de dispariţie critică, scrie The Guardian.

Actorul hollywoodian şi ecologist a evidenţiat situaţia dificilă a păsării, spunându-le celor 62 de milioane de urmăritori ai săi de pe Instagram că distrugerea habitatului de reproducere a papagalului în Tasmania continuă, în ciuda faptului că experţii estimează că au mai rămas doar 750 de papagali rapizi în sălbăticie.

"Guvernul australian a promis că va preveni orice nouă dispariţie. Conservatorii continuă să îi încurajeze să îşi respecte angajamentul de a nu mai avea nicio extincţie", a scris DiCaprio.

"Singura modalitate de a proteja papagalul rapid şi alte sute de specii forestiere australiene ameninţate este de a pune capăt exploatării pădurilor indigene în Australia şi Tasmania."

Papagalul rapid este o specie migratoare care îşi petrece iernile în Victoria şi New South Wales, iar verile cuibăreşte în pădurile din statul insular Tasmania, în funcţie de locul în care înfloresc principalele sale surse de hrană.

Un ghid publicat de CSIRO în 2021 a estimat că populaţia a scăzut la aproximativ 750 de exemplare, faţă de 2.000 în urmă cu un deceniu. Studii evaluate de colegi au constatat că ar putea dispărea în 10 ani dacă nu se iau măsuri pentru a-i îmbunătăţi protecţia şi că silvicultura este cea mai mare ameninţare la adresa supravieţuirii sale.

Cercetări recente efectuate de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Naţională Australiană au constatat că rata de declin se accelerează şi că, în lipsa unor măsuri drastice de conservare, ar putea exista o populaţie medie de doar 58 de păsări până în 2031.

DiCaprio a subliniat victoria în instanţă de săptămâna trecută a Fundaţiei Bob Brown, care a obţinut o interdicţie temporară de exploatare forestieră într-o zonă de pădure la sud de Hobart.

Re:wild, o organizaţie de conservare susţinută de DiCaprio, a adus în atenţia actorului declinul papagalului rapid şi cazul din instanţă.

"Leonardo DiCaprio a pus Tasmania pe hartă în mare măsură, iar situaţia dificilă a papagalului rapid este acum cu adevărat globală", a declarat Bob Brown.

"Suntem încântaţi să vedem că Leonardo susţine pe deplin campania noastră pentru a pune capăt exploatării pădurilor autohtone şi pentru a salva papagalii rapizi, aflaţi în pericol critic de dispariţie. Îl invităm pe Leonardo în Tasmania pentru a vedea cu ochii săi această insulă frumoasă, pădurile şi fauna sălbatică". 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt