Deşi legea îl obligă, Ministerul Apărării Naţionale refuză să predea arhiva luată în zilele Revoluţiei cu titlul de captură de război pe motiv că sunt documente care ţin de securitatea naţională.
Doi cercetători ai Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Mădălin Hodor şi Mihai Demetriade, alături de Andrei Ursu, fiul disidentului anticomunist Gheorghe Ursu, au trimis recent o scrisoare publică MApN în care cer să fie predată toată arhiva luată în contextul tulbure al sfârşitului anului 1989 cu titlul de „captură de război“.
Este vorba de dosare şi documente care provin de la fostul Serviciu Secret înainte de instaurarea comunismului în România, din perioada Holocaustului, dar şi acte oficiale emise în zilele fierbinţi ale lui decembrie 1989, care ar putea face lumină în Dosarul Revoluţiei. „Ministerul nu are niciun fel de temei pentru deţinerea acestei arhive, el nefiind emitentul acelor documente.
Noi am cerut predarea lor conform legii, care spune că toate arhivele fostei Securităţi trebuie predate la CNSAS. După decizia CSAT din 2006, MApN a transmis o parte din documente, dar acestea privesc militarii în termen sau pe cei din eşalonul inferior, ofiţeri superiori în niciun caz. Din ce-am cercetat eu, nu am văzut dosarele unor ofiţeri cu grad mai mare de maior“, dezvăluie Mădălin Hodor.