Autoradicalizarea unor cetăţeni români reprezintă principalul risc în domeniul terorismului

Autoradicalizarea unor cetăţeni români reprezintă principalul risc în domeniul terorismului

România nu se confruntă în prezent cu un fenomen terorist, deoarece a scăzut numărul persoanelor venite în ţară care aveau legături cu entităţi teroriste, urmare a măsurilor restrictive de circulaţie în timpul pandemiei, însă principalul risc îl reprezintă autoradicalizarea unor cetăţeni români, care fac propagandă pentru organizaţii teroriste străine cu ideologie islamistă, susţine DIICOT în raportul de activitate pe anul 2021.

"România nu se confruntă în prezent cu un fenomen terorist, riscul rămânând în continuare scăzut. Ca urmare a măsurilor restrictive privind deplasarea persoanelor, impuse în spaţiul european, dar nu numai, a scăzut numărul (foştilor) membri sau al persoanelor având legături cu entităţi teroriste, ajunse în România. Susţinătorii din ţara noastră ai unor organizaţii teroriste au continuat să deruleze unele activităţi de sprijin, însă acestea au fost lipsite de consistenţă şi amploare. În continuare, (auto) radicalizarea unor cetăţeni români reprezintă principalul risc, persoanele care parcurg acest proces efectuând activităţi de propagandă pentru organizaţii teroriste străine cu ideologie islamistă. Mediul cel mai frecvent utilizat pentru desfăşurarea activităţilor infracţionale de acest tip este online, iar categoria principală de risc o reprezintă persoanele minore", se arată în raportul de activitate al DIICOT.

DIICOT mai susţine că nu sunt previzionate modificări substanţiale în anul 2022 în ce priveşte natura şi nivelul ameninţării teroriste în România, iar principalul risc de origine externă l-ar putea reprezenta încercările de tranzitare a frontierelor naţionale de către persoane asociate sau susţinătoare ale entităţilor teroriste sau radicale. 

agerpres.ro

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt