Iohannis, cu avion privat VIP în Japonia

Iohannis, cu avion privat VIP în Japonia

E scandal după deplasarea preşedintelui în Japonia! Klaus Iohannis a zburat la Tokyo cu un luxos avion privat, închiriat din străinătate. Aeronava are inclusiv o sală de cinema şi un salon VIP. Cursa a avut două escale, Sibiu şi Baku, şi a durat aproximativ 12 ore şi jumătate. România nu are un avion prezidenţial.

Avionul folosit de Iohannis pentru vizita oficială în Japonia este încadrat la categoria VIP şi poate găzdui 19 pasageri. Avinul a fost închiriat de la o companie din Luxemburg, specializată în curse private.

" Cu acest avion, preşedintele ţării a călătorit pe ruta Bucureşti-Sibiu, Tokio Haneda în 4-5 martie 2023. Deoarece autonomia avionului este insuficientă pentru un zbor fără escală din Sibiu până în Capitala Japoniei, piloţii au efectuat o oprire pentru realimentare în Baku, Azerbaidjan", au scris pe Facebook cei de la Boarding Pass.

Zborul preşdintelui a stârnit reacţii.

Aeronavele Tarom pot zbura din Bucureşti până la Tokyo, cu escale (la fel cum a fost cazul şi cu avionul luxeburghez) şi pot fi configurate în clase business. În departamentul tehnic al TAROM există folotii business ce se pot tranforma în paturi, mese de protocol şi aşa mai departe. (…) Ele, în schimb, stau nefolosite de ani de zile, a scris pe Facebook fostul purtător de cuvânt al companiei naţionale de transport aerian.

Potrivit unor surse, închirierea unui avion Tarom pe o astfel de rută ar fi costat în jur de 300.000 de euro, dus-întors.

Toate achiziţiile legate de transport aerian ale Administraţiei Prezidenţiale sunt atribuite prin licitaţie publică şi este acceptată cea mai mică ofertă. Ultima deplasare înregistrată este cea din 20 februarie, spre Varşovia. Preţul a fost de 87.500 de lei fără TVA.

Din Japonia, preşedintele a plecat spre Singapore.

Potrivit informaţiilor obţinute de Agerpres, anul trecut, Klaus Iohannis a făcut 21 deplasări externe, care au costat în jur de 3,3 milioane de euro. Cheltuieleli au inclus transportul, precum şi cazarea tuturor membrilor delegaţiilor însoţitoare.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt