Inundă Pacificul cu apă radioactivă - Prima News

Inundă Pacificul cu apă radioactivă

A worker talks on the phone near No. 3 reactor building at the tsunami-crippled Fukushima Daiichi nuclear power plant in Okuma town, Fukushima prefecture, Japan March 1, 2021. Picture taken March 1, 2021. REUTERS/Sakura Murakami

Japonia ia o decizie care stârnește controverse în întreaga Asie. Guvernul nipon a anunțat că va deversa în Pacific apa radioactivă de la centrala nucleară de la Fukushima. Experții susțin că decizia are potențialul de deteriora puternic relațiile Tokyoului cu China și Coreea de Sud și îngrijorează organizațiile de mediu din întreaga lume.

Decizia anunțată de premierul nipon presupune deversarea în Ocean a 1,3 milioane de tone de apă contaminată.
Procesul propriu-zis va începe însă abia peste doi ani. Până atunci cantitatea de lcihid suficientă pentru a umple 500 de bazine olimpice va fi tratată chimic.

În ciuda asigurărilor date de Tokyo, cancelariile de la Beijing și Seul dau în clocot. Îngrijorare este cuvântul diplomatic folosit de cancelariile din întreaga Asie. Biologi din întreaga lume susțin că riscurile pentru viața marină din regiune sunt extreme.

Subiectul deversării în ocean a apelor uzate de la Fukushima este dezbătut de mai bine de un deceniu. Substanțele contaminate provin din rezervoarele centralei nucleare distruse în urma tsunamiului de proporții care a lovit coasta japoneză în 2011.

Total
0
Shares
Total
0
Share