Imagini din satelit: Cel mai mare gheţar, A-68, s-a rupt în bucăţi şi se topeşte rapid

Imagini din satelit: Cel mai mare gheţar, A-68, s-a rupt în bucăţi şi se topeşte rapid
Adevarul.ro

A-68 este considerat cel mai mare gheţar din lume. Imaginile din satelit arată că acesta s-a rupt în bucăţi şi se topeşte. Gheţarul acoperea 6.000 de kilometri pătraţi, în momentul în care s-a rupt din calota Antarcticii, în anul 2017.

Gheţarul s-a desprins din peninsula Antarctica, iar pentru aproape un an nu s-a mişcat deloc, însă în 2020, oamenii de ştiinţă au observat că masivul bloc de gheaţă se îndrepta către teritoriul britanic din Georgia de Sud. A-68 s-a rupt în fragmente mai mici. La topirea gheţarului au dus valurile, apele calde şi temperaturile ridicate din Oceanul Atlantic. „Este uimitor că A-68 a rezistat atât de mult. Este incredibil de flexibil şi fragil pe măsură ce traversează oceanul. A rezistat ani de zile. Dar în cele din urmă s-a rupt în patru sau cinci bucăţi şi apoi acelea s-au fragmentat, la rândul lor", a declarat Adrian Luckman, de la Universitatea Swansea, pentru BBC News. 

Afla mai multe desprea-68ghetarriupt bucatitopire
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt

COMPANIA utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile cu cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie.

Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

Puteți merge chiar acum și să vă exprimați acordul individual la nivel de cookie: