Zeci de mii de legumicultori RISCĂ să NU primească ajutorul de 4.000 EURO

Zeci de mii de legumicultori RISCĂ să NU primească ajutorul de 4.000 EURO

Zeci de mii de legumicultori ar putea ajunge în imposibilitatea de a primi ajutorul de minimis dedicat producţiei de legume în spaţii protejate în anul 2022, din cauza condiţiilor impuse care sunt prea dure. Într-un comunicat de presă remis AGRO TV, Sindicatul Producătorilor Agricoli (SPA) Olt atrage atenţia asupra câtorva probleme regăsite în draftul de hotărâre pentru aprobarea acestui program.

”Cantitatea de 5600 kg /1000 mp pentru cultura de tomate timpurii în spaţii protejate precum şi perioada maximă de recoltare prezentată în draft (10 iunie) sunt imposibil de atins de către potenţialii beneficiari ai acestui program deoarece conform tehnologiei de cultura a tomatelor în spaţii protejate regăsită şi în Tratatul de legumicultură cap 13.1, tabelul 13.1.9, pag 638, epoca de plantare a tomatelor în solarii începe pentru ciclul 1 din martie până în aprilie (perioadă în care, conform draftului, beneficiarii sprijinului ar trebui să comercializeze), iar perioada de recoltare a tomatelor se face începând cu luna mai pentru tomatele extra-timpurii, iar pentru cele timpurii începând cu luna iunie şi până în luna august. Deci recoltarea se poate face conform tehnologiei de cultura după minim 60-75 zile de la plantare.

În sprijinul celor afirmate de noi vă rugăm să consultaţi atât tratatul de legumicultură cât şi alte lucrări de specialitate, instituţii de învăţământ de profil precum, şi specialiştii staţiunilor de cercetare legumicolă existente la aceasta dată în România.( SCDL BUZĂU şi SCDL BACĂU, ICDLF VIDRA etc.).

Pentru buna desfăşurare a programului şi pentru ca acesta să fie accesat de către un număr cât mai mare de fermieri  vă propunem  ca pentru ciclul 1 producţia de tomate destinată comercializării să fie de 3000 kg /1000 mp şi  perioada de valorificare să fie prelungită până la data de 15 iulie, dată de la care începe recoltarea tomatelor cultivate în câmp deschis. Totodată considerăm  că fermierii  trebuie să fie stimulaţi  pentru aplica corect  tehnologia de cultura a tomatelor şi nu trebuie să fie constrânşi pentru a aplica diverse metode de maturare şi coacere forţată a fructelor. Toate aceste argumente susţin o producţie sănătoasă, gustoasă  şi de calitate superioară pentru hrana consumatorului român”, se arată în adresa transmisă de SPA Olt către Ministerul Agriculturii.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt