Obiceiul ca masa de revelion să urmeze tradiţia mesei de Crăciun, cu preparate din carne de porc, nu mai este unul actual. Românii aleg ca în noaptea dintre ani să guste specialităţi de peste hotare, iar pentru asta, în pahare trebuie să aibă ceva potrivit. Vinurile trebuie alese în mod corect, in funcţie de ce avem în farfurie, spun somelierii.
Preparatele de pe masa de anul nou ar trebui asociate cu un vin potrivit, altfel nu vor fi puse în valoare. Specialiştii ne recomandă să începem cu un vin spumant, pentru că are proprietatea de a deschide apetitul. Dacă la felul 1 avem carne de pasăre, continuăm cu vinul alb. Vinul roşu îl păstrăm pentru alt tip de preparat.
Şi preparatele din fructe de mare se potrivesc cu vinurile albe.
Atenţie la cât de matur este vinul. Pentru cele maturate în sticlă se recomandă un decantor.
Dacă nu dispuneţi de un decantor, trebuie să deschideţi sticla cu cel puţin o oră înainte de masă, iar rezultatul va fi la fel. Să nu uităm nici de vinurile roze. Au capacitatea de a se combina cu toate preparatele şi îl putem folosi de la antreuri, carne de pui, până la carne de porc sau vită. La desert este bine să alegem un vin dulce.