Usturoiul românesc se vinde ca pâinea caldă

Usturoiul românesc se vinde ca pâinea caldă

Un soi de usturoi cultivat în urmă cu 200 de ani, dar uitat de legumicultorii locali, a fost readus la viaţă şi chiar omologat anul acesta de Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău. Usturoiul, care are o aromă şi un gust deosebit, are şi un nume pe măsură. Este vorba despre soiul ”Benone”, aşa cum l-a botezat cercetătorul Costel Vânătoru.

În primăvara acestui an, Valentin Jecu a cultivat usturoiul Benone, pe o suprafaţă de aproximativ 15 hectare de teren din comuna buzoiană Râmnicelu, considerată patria usturoiului autohton.„Este primul lui an sub denumirea de usturoi Benone. Este usturoiul de Râmnicelu care din acest an poartă denumirea cunoscutului interpret. Este acelaşi soi de usturoi cu aceleaşi calităţi, dulce – acrişor, iute ceea ce nu se va mai găsi la alt usturoi din România”, declara Valentin Jecu, la înfiinţarea culturii.Usturoiul recoltat în toamnă de producătorul din Râmnicu Sărat a fost ţinut câteva luni la uscat, etapă în care leguma a căpătat rezistenţă, astfel încât usturoiul iute şi dulceag, produs în judeţul Buzău, să poată fi păstrat până după iarnă.„Are foarte multe straturi de protecţie, ceea ce îi dă o rezistenţă foarte mare pe timpul iernii. Genetic, usturoiul este programat să încolţească de la jumătatea lunii februarie, până la sfârşitul lunii martie. Al nostru are însă rezistenţă şi o să avem până mai târziu”, spune fermierul pentru adevarul.roÎnainte de sărbători, Valentin Jecu a livrat supermarketurilor din ţară zece tone de usturoi Benone, ambalat în săculeţi din plasă, cererea fiind mare deoarece leguma-condiment este nelipsită din preparatele specifice sfârşitului de an. În depozite mai are aproximativ 20 de tone, gata să ajungă în magazine în perioada dintre Anul Nou şi Paşte.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt