Condiţiile din ce în ce mai restrictive impuse de la Bruxelles îi nemulţumesc pe agricultorii români, care susţin că nu se ţine cont de specificul ţării noastre atunci când se impun astfel de decizii. Spre exemplu, restricţionarea din ce în ce mai multor produse pentru protecţia plantelor are consecinţe negative în agricultura noastră, având în vedere atacurile masive ale dăunătorilor care nu pot fi opriţi prin alte metode.
Fermierul Raul Mărunţoiu din judeţul Constanţa a semnalat această problemă în emisiunea ”Agricultura la Raport”. Potrivit agricultorului, din cauza retragerii de la comercializare a unor produse, dăunătorii vor deveni din ce în ce mai rezistenţi la tratamentele aplicate, ceea ce ar putea crea pagube din ce în ce mai mari în anii următori.
”Eu insist asupra unui subiect, pentru că se leagă şi de problemele specifice româneşti, şi de deciziile de la Bruxelles. Suntem strânşi cu uşa la paleta de produse de protecţia plantelor care ne sunt disponibile. Mi se întâmplă în fiecare an, de vreo trei ani de zile încoace, să mă duc pe câmp să văd o problemă, să-mi sun furnizorul pentru o anumită soluţie şi să-mi spună că nu mai are, pentru că s-a retras de la comercializare. Sau să mă sune să mă întrebe furnizorul dacă estimez că voi avea probleme cu o anumită boală, pentru că de luna viitoare, produsul X se retrage de la comercializare.