Printre soluţiile bancherilor români la persistenţa dezechilibrului balanţei comerciale cu produse agroalimentare se regăsesc şi subvenţionarea exporturilor, majorarea capacităţii de procesare internă, respectiv încurajarea consumului de produse agroalimentare româneşti.
De altfel, spune Andrei Rădulescu, director de analiză macroeconomică în cadrul companiei Banca Transilvania, aceste măsuri ar putea face ca balanţa comercială cu produse agroalimentare să ajungă în echilibru.
„Trebuie stimulată oferta, care se află într-un proces de ameliorare. Trebuie accelerată convergenţa din perspectiva randamentelor la hectar, dacă ne uităm la cereale şi oleaginoase, trebuie luate măsuri pentru creşterea cantităţii prelucate la lactate, dar şi la pâine, dar trebuie şi să stimulăm exportul de produse prelucrate. (…) E anormal să ai un potenţial foarte mare şi să fii depedent de importuri. Cred că putem trece de la deficit la echilibrarea balanţei comerciale până la jumătatea acestui deceniu, pentru că România are potenţial“, a continuat Rădulescu, citat de ZF.
În plus, potrivit precizărilor bancherului, anul trecut s-a apropiat de un deficit comercial de 3 miliarde de euro, un nivel-record, din cauza faptului că România a avut o scădere a exportului cu 619 de milioane de euro comparativ cu 2019 şi o creştere a importurilor cu peste 500 de milioane de euro, la aproximativ 8,6 miliarde de euro.