Se pregăteşte producţia de roşii româneşti

Se pregăteşte producţia de roşii româneşti

Deşi primăvara nu a venit încă, legumicultorii pregătesc intens producţia de roşii. În Vrancea, oamenii se înscriu deja
pentru ajutorul acordat de stat, care este pentru ei ca o gură de oxigen. Ajutorul este de patru mii de euro şi este dat doar
în anumite condiţii. Tomatele trebuie cultivate „în spaţii protejate, închise, adică sere sau solare, în care factorii de
vegetaţie sunt dirijaţi pe întreg ciclul de producţie.

In localitatea Bătineşti, care se afla in bazinul legumicol vrâncean Garoafa, nu-i ograda in care sa nu fie macar un
solar. Dănuţ Mocanu, gradinar din tata-n fiu si-a pregatit deja terenul, a montat sobele, iar rasadul isi doarme somnul de
frumusete la 25 de grade.

Legumicultorii spun ca au deja cheltuieli mari. Şi asta pentru că, deşi ziua este cald, noaptea temperatura scade la -10
grade, fiind nevoiti sa faca focul la sobe cu lemne.

Legumicultorii au de lucru tot anul, singurele zile de vacanta fiind cele din timpul sarbatorilor de iarna. Familia Mocanu
pune si cultura a doua, tot cu sprijinul ajutorului de minimis.

Deşi le aduce satisfacţii, munca la gradina nu-i deloc usoara, spun legumicultorii.

Pentru că s-au înscris pentru ajutorul acordat de stat, în toata aceasta perioada legumicultorii sunt supravegheati de catre
specialistii de la Directia Agricola Vrancea.

Plafonul maxim alocat pentru această schemă de sprijin este de 225 mii de lei. Sprijinul se acordă pentru tomate în ambele
cicluri de producţie, iar pentru restul legumelor doar în ciclul II de producţie, programul derulându-se prin Direcţiile Agricole

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt