Citesc un comunicat de la Comisia Europeană şi parcă nu îmi vine să cred. Este vorba de cultivarea plantelor modificate genetic, iar ceea ce transmit oficialii europeni ar putea însemna o răsturnare de situaţie, adică o uşurare pentru agricultorii europeni şi o mare nedumerire, să nu spun altfel, pentru organizaţiile ecologiste.
Concret, şi am să citez pentru a nu greşi, ”Comisia doreşte să lanseze o dezbatere privind noile tehnici genomice, deoarece un studiu arată că acestea pot contribui la o agricultură durabilă şi că este nevoie de o nouă politică în acest domeniu”.
Argumente? Comisia Europeană a făcut public un studiu privind noile tehnici genomice. Studiul arată că noile tehnici genomice, care sunt tehnici de modificare a genomului unui organism, au potenţialul de a contribui la un sistem alimentar mai durabil, ca parte a obiectivelor Pactului verde european şi ale Strategiei ”De la fermă la consumator”. Aşa ceva nu s-a mai văzut de zeci de ani, adică exact perioada ”pierdută” de fermierii europeni, timp în care cultivarea plantelor modificate genetic în spaţiul comunitar a fost un subiect care te arunca în groapa cu lei, dar şi timp în care Europa a importat sute de mii, milioane de tone de soia modificată genetic de pe alte continente, cu care au fost hrănite animalele comunitare, fără să le mai crească o pereche de coarne sau al cincilea picior. Exact perioada în care fermierii europeni au cheltuit miliarde şi miliarde de euro pentru a aduce de aiurea ceva ce puteau găsi în bătătură, dacă nu existau interdicţii peste interdicţii; plus linşajul mediatic exercitat de unele organizaţii, sunt convins, pline de bune intenţii pentru un viitor luminos şi profitabil al fermierului comunitar.