Nu există sărbători fără cozonaci: pufoşi, aromaţi şi cu umplutură delicioasă, pregătiţi cu migală de gospodine. Însă în ultimii ani, de acelaşi succes se bucură şi panettone. Cozonacul italian e prezent şi el pe mesele românilor. Umplut cu stafide, fructe confiate sau ciocolată, se găseşte în multe variante în magazine. Reţeta de panettone seamăna cu cea a cozonacului moldovenesc, iar rezultatul este spectaculos.
Gospodinele din Vrancea au început deja să încingă cuptoarele. Unele pregătesc si 10kg de cozonac odată. Fiecare zona are reteta ei. Cea mai râvnită este cea a Babei Vrâncioaia. Se spune că doar două-trei gospodine din toată Vrancea ştiu să-i pregătească aşa.
Una din ele este tanti Stănica, din Spulber. Secretul, spune ea, este frâmintatul in covata de lemn. Cu cât este frământat mai mult şi mai puternic, cu atât iese mai bun. Cât e lasat aluatul la dospit, se pregateste umplutura: miez de nuca, cacao, albusul batut spuma cu zahar. Apoi, cozonacul merge în cuptorul tradiţional de lut, timp de o oră.
La mare căutare e însă şi panettone. Sunt multe variante în magazine, dar prăjitura poate fi pregătită foarte bine şi acasă, mai ales că reţeta nu e cu mult diferită faţă de cozonacul românesc. Sunt totuşi câteva ingrediente speciale pentru savoare şi aromă.
Pentru un panettone uşor şi aerat avem nevoie de maia. Aluatul nu trebuie frământat mult timp, dar are trei faze de creştere. Mai întâi stă la frigider, la dospit, pentru 24 de ore. După ce a fost umplut, e lăsat din nou la dospit pentru încă o zi, la o temperatură constantă, pănă când îşi va dubla volumul. Se coace la o temperatură de 170 de grade, timp de o oră.
Celebra prăjitură este cunoscută mai ales pentru forma sa înaltă şi rotundă. Pentru asta, in ultimele minute de coacere, trebuie întoarsă cu susul in jos. La final, se umple cu cremă şi se adaugă glazura, de lămâie, ciocolată sau fistic.