Romanii care cresc porci în gospodăriile proprii ar putea primi o lovitură dură! Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară vrea reguli drastice pentru cei care cresc animale pentru vânzare. Astfel, oamenii nu vor mai avea voie să hrănească porcii cu resturi alimentare şi nici să îi mai crească pentru reproducere. Iar asta nu e tot. Indiferent de numărul porcilor crescuţi, ar putea fi obligati să se înregistreze în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor. Cine nu va respecta regulile riscă amenzi de până la 8 mii de lei. Gospodarii nu văd cu ochi buni această propunere.
Chiar dacă deocamdată vorbim doar de un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care cuprinde reguli şi condiţii de
creştere a porcilor în gospodăriile sătenilor, oamenii sunt revoltaţi.
Crescătorii de porci susţin că unele dintre aceste măsuri, sunt de-a dreptul hilare şi greu de realizat.
Proprietarii de carmangerii spun că aproape 90 la sută din carnea de porc comercializată în România este din import. Chiar dacă aceasta are o calitate mult mai slabă decât cea românească, preţul este mai scăzut. Comercializarea porcilor în România se face cu dificultate şi din cauza birocraţiei şi a măsurilor pe care măcelarii le consideră aberante.
La Timişoara, situaţia este aceeaşi. Gospodarii se plâng de schimbările pe care le-ar putea aduce acest proiect.
Tanti Maria, din satul timişean Chisoda, creşte porci de când se ştie. Acum are în bătătură doi. Femeia spune că niciodată nu au fost asemenea reguli şi este speriată că îşi va pierde animalele care îi asigură carnea timp de un an. Cu atat mai mult cu cat îi crestea cu resturile alimentare, lucru care ar putea fi interzis.
Autorităţile vor ca pentru a putea vinde porci, persoanele fizice să deţină aşa numitele exploataţii comerciale de tip familial şi să aibă autorizaţie sanitar- veterinară pentru creşterea animalelor.
Printre altele proiectul de ordonanta de urgenta prevede ca porcii sa poata fi crescuti doar pentru îngrăşare, iar
reproducerea lor să fie interzisă. Reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc spun că trebuie introduse aceste reguli altfel riscăm să importăm toată carnea de porc din cazua focarelor de pestă porcină.