Piaţa cerealelor de anul acesta este mai imprevizibilă ca niciodată, pe fondul creşterii masive ale costurilor de producţie, dar şi a tensiunilor de la graniţa dintre Rusia şi Ucraina. În acelaşi timp, anumite culturi au serioase probleme la nivel global, ceea ce ar putea determina producţii mult mai scăzute decât anticipau specialiştii.
Într-o intervenţie în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”, Cezar Gheorghe, expert analist pentru comerţul cu cereale în cadrul Clubului Fermierilor Români, a făcut o radiografie a pieţei cerealelor la nivel global, venind şi cu câteva sfaturi extrem de importante pentru fermierii români.
”Dacă ne uităm în piaţa cerealelor, vedem că porumbul are serioase probleme în America de Sud. Prima recoltă braziliană are pierdere deja de 5 milioane de tone, recolta argentiniană care este cifrată la un potenţial de 54-57 milioane de tone, are mari probleme din cauza secetei. Cu toate că lumea este optimistă, aşteptăm şi de acolo anumite scăderi în producţie.
Dacă vorbim de oleaginoase, vedem cum rapiţa merge în sus şi în jos pe Euronext, fiind strâns corelată cu energia. Europa va genera 17 milioane de tone în scenariul optimist, Rusia 3 milioane, Ucraina 3 milioane; dacă revine Canada, va genera un nivel de 21,7 milioane de tone, dar cu un mare semn de întrebare, pentru că ei dezvoltă unităţi de procesare, deoarece California cere foarte mult ulei vegetal pentru a-l folosi ca biocombustibil”, a subliniat Cezar Gheorghe.