E forfotă mare în pieţe. Iar apropierea Paştelui pune pe jar gospodinele. Mai ales că preţurile au crescut considerabil în ultima perioadă. Chiar şi aşa, puţini sunt cei care renunţă la bucatele tradiţionale precum drobul de miel, ouăle vopsite, stufatul şi cozonacul.
Elena Sasu face cozonaci de zeci de ani. Anul acesta spune că ingredientele sunt mai scumpe ca niciodată. Nici tradiţională pască nu e mai ieftină. Şi vopsirea ouălelor e tot mai scumpă.
Stufatul de miel, un preparat mereu la mare căutare, se adaugă şi el la costul deja piperat al mesei de Paşte. Până şi ciorba e scumpă anul acesta. Şi în cea mai mare piaţă din Sibiu gospodinele fac pregătiri. O doamnă a cumpărat pătrunjelul, însă mai are pe listă ouăle şi măruntaiele necesare pregătirii drobului. 45 de lei îi sunt necesari pentru un kilogram din acest produs.
La final, dacă tragem linie, o masă tradiţională de Paşte costă peste 400 de lei. Iar oamenii spun că banii alocaţi acestei sărbători sunt mai puţini decât anul trecut.
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică masa de Paşti reprezeintă 12% din salariul minim pe economie.