Delicatesă tradiţională din Botoşani, caşcavalul de Săveni a devenit anul acesta produs cu indicaţie geografică protejată în Europa. Făcut după o reţetă veche inventată de meşterul Caraica în anii ’60, caşcavalul de Săveni este recunoscut deja la nivel naţional, iar producătorii speră să pătrundă şi pe pieţele occidentale.
Realizatorul Ovidiu Ghinea a stat de vorbă, în emisiunea ”Tehnologii şi utilaje”, cu administratorul companiei Vlăsie Company, pentru a afla mai multe detalii despre povestea acestui produs tradiţional.
”În urmă cu aproximativ 5-6 ani de zile, eu împreună cu cinci colegi de-ai mei am pus bazele Asociaţiei Producătorilor Caşcavalul de Săveni. Am luat-o pas cu pas, am scris un caiet de sarcini, l-am depus la Ministerul Agriculturii. Atunci, acest caşcaval a primit protecţie naţională, după care documentaţia a plecat la Bruxelles şi după câţiva ani de evaluare, în sfârşit am primit anul acesta recunoaştere la nivel european”, ne-a spus Constantin Aniculăesa, administratorul companiei Vlăsie Company.
Reţeta produsului este una simplă, însă ceea ce îl deosebeşte de celelalte tipuri de caşcaval de pe piaţă este reprezentat de proprietăţile laptelui din care este făcut, precum şi procesul de producţie. ”Este produs doar din lapte crud de vacă, cheag şi sare. Se lucrează manual, se lucrează după o reţetă veche, dar respectând regulamentele Uniunii Europene”, ne-a mai spus administratorul companiei Vlăsie Company.