Ca urmare a aprobării Regulamentului de tranziţie (UE) nr. 2220 din 2020, au fost stabilite regulile de implementare a măsurilor din PNDR 2014-2020 în perioada de tranziţie, reglementată pentru următorii 2 ani: 2021 şi 2022, informează Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).
Prin urmare, în perioada 2021-2022, UE susţine în continuare din fonduri europene adresate agriculturii şi dezvoltării rurale, posibilitatea Statelor Membre de a acorda plăţi compensatorii fermierilor care furnizează societăţii servicii publice prin adoptarea unor practici agricole prietenoase cu mediul. Conform Regulamentului de dezvoltare rurală nr. 1305/2013, minimum 30% din alocarea Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) este rezervată măsurilor care contribuie la atingerea obiectivelor de mediu şi climă.
De asemenea, în perioada 2021-2022 sunt alocate fonduri pentru redresarea economică şi socială necesară ca urmare a efectelor negative provocate de manifestarea pandemiei COVID-19, prin Instrumentul de Redresare al UE (EURI) care este reglementat prin Regulamentul (UE) nr. 2094/2020. Cel puţin 37% din fondurile EURI trebuie să fie adresate măsurilor de bunăstare a animalelor, LEADER şi operaţiunilor benefice pentru mediu şi climă.
În acest fel se continuă şi în perioada de tranziţie susţinerea sistemelor extensive de agricultură (bazate pe reducerea inputurilor şi utilizarea durabilă a resurselor naturale), pentru a putea face faţă competiţiei atât cu presiunea de adoptare de sisteme agricole intensive, cât şi întrun context mai larg, cu alte activităţi economice emergente cu care agricultura se va putea afla în competiţie din perspectiva utilizării terenurilor agricole. În acelaşi timp, este încurajată continuarea activităţilor agricole în zonele cu o valoare de mediu ridicată, dar în special în zonele care se confruntă cu constrângeri naturale şi în zonele montane, precum şi evitarea abandonului acestor zone.