Banalul ou a devenit marfă de lux. A ajuns să coste 1,5 lei. Dublu faţă de anul trecut. Şi scumpirea continuă. Producătorii şi vânzătorii spun că de Paşte un cofrag cu zece ouă va ajunge să coste peste 20 de lei. Furajele şi energia tot mai scumpe sunt de vină, explică specialiştii.
Un aliment obişnuit în alimentaţia românilor, oul tinde să devină o trufanda. Preţurile cresc de la o săptămână la alta. Soluţia oamenilor: să reducă consumul.
În prezent, la poarta fermei un ou costă 70 de bani. Până la raft preţul se dublează.
Iar producătorii spun că acesta e doar începutul. Paştele va aduce noi majorări de preţ.
În România consumul anual pe cap de locuitor e de 250 de ouă. Indicatorul va fi însă puternic afectat de valul de scumpiri,anticipează specialiştii. Campioană absolută în Uniunea Europeană este Cehia. În această ţară preţurile aproape s-au dublat.