Ministrul Agriculturii anunţă modificări pe programele de susţinere a producţiei de legume în spaţii protejate, în urma propunerilor de la fermieri

Ministrul Agriculturii anunţă modificări pe programele de susţinere a producţiei de legume în spaţii protejate, în urma propunerilor de la fermieri

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, a prezentat marţi programele de susţinere a producţiei de legume în spaţii protejate, care au suferit modificări faţă de proiectele publicate la finalul anului trecut în privinţa perioadei şi a cantităţilor de legume comercializate, în urma propunerilor venite din partea fermierilor.

"Am alocat un buget de 225 de milioane de lei pentru producţia de legume în spaţii protejate, aproximativ 45 de milioane de euro, şi avem două cicluri de producţie. În ciclul I se vor regăsi doar tomatele, pentru că perioada în care vizăm punerea pe piaţă a producţiei din spaţii protejate este una extrem de importantă, ţinând cont de importul tot mai mare de tomate în România, iar în ciclul II legumicultorii vor avea posibilitatea să cultive tomate, dar şi ardei gras şi/sau ardei kapia, castraveţi, fasole păstăi, salată, spanac şi ceapă verde. Ce vreau să menţionez aici: este foarte important pentru fermieri să înţeleagă că noi vom veni în actul normativ finalizat cu denumirile ştiinţifice ale respectivelor legume, astfel încât să nu existe situaţii în care dumnealor să fie induşi în eroare", a declarat, marţi, ministrul Agriculturii, într-o conferinţă de presă.

Potrivit sursei citate, cantităţile de legume stabilite pentru comercializare în vederea obţinerii sprijinului în draftul de HG au fost stabilite printr-o metodologie de calcul realizată de Staţiunea de cercetare dezvoltare pentru legumicultură, rezultând astfel o cantitate de 5.600 kg de roşii/1.000 mp de solar sau spaţiu protejat, cantitate care a fost ulterior redusă la 3.000 de kg/1000 mp.

agerpres.ro

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt