Invazie de Tanymecus în culturile agricole! Fermierii, forţaţi să lupte fără arme

Invazie de Tanymecus în culturile agricole! Fermierii, forţaţi să lupte fără arme

Tanymecus dilaticollis, sau răţişoara porumbului, aşa cum este cunoscută în limbaj popular, reprezintă un dăunător extrem de răspândit pe terenurile agricole din toată ţara. Cu ani în urmă, această insectă era combătută prin tratamentul seminţelor cu pesticide neonicotinoide, însă în urma avertizărilor de la nivel european, acest tratament nu mai este permis la toate culturile. Ministerul Agriculturii a acordat derogare, anul acesta, doar pentru tratarea seminţelor de porumb şi sfeclă de zahăr, însă Tanymecus produce pagube imense şi în alte culturi.

În aceste condiţii, mulţi fermieri care cultivă floarea soarelui de ani bun susţin că vor renunţa la această cultură, pentru că pagubele înregistrate sunt prea mari. Practic, agricultorii duc o luptă fără arme împotriva dăunătorilor care le decimează producţiile.

Realizatorul Cătălin Lenţa a abordat subiectul în cadrul emisiunii ”Agricultura, o şansă pentru România”, alături de directorul executiv al Uniunii de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV), Florentin Bercu. Potrivit acestuia, în momentul de faţă nu există o alternativă viabilă pentru combaterea dăunătorului Tanymecus dilaticollis, în contextul în care neonicotinoidele sunt interzise.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt