Gustul românilor în ceea ce priveşte îngheţata s-a rafinat. Deserturile artizanale câştigă tot mai mult teren. Conţin fructe naturale, au mai puţin zahăr iar produsele nu stau în galantar mai mult de 24 de ore.
În Cluj Napoca, gelateriile se întrec în reţete care de care mai originale. În această cofetărie găsim chiar o aromă cu totul unică: de spirulină cu lavandă.
Goana după reţeta perfectă i-a făcut pe maeştrii îngheţatei să combine ingrediente din cele mai diverse
La Timişoara cele mai căutate arome sunt cele de zmeură, pepene, capşune sau mango. În gelateriile care
prepară inghetată artizanala se folosesc doar fructe proaspete.
Inghetata este scoasă din aparat la -8-10 grade şi nu este amestecată cu alte ingrediente astfel încât fructele să îşi
păstreze gustul şi proprietăţile.
Pretul unei cupe de inghetata artizanala este între 5 si 7 lei.
În ultimul an, consumul de îngheţată în România a crescut cu 6 procente.