Potenţialii beneficiari de fonduri europene în următoarea perioadă pe măsurile cu cofinanţare ar putea beneficia de credite preferenţiale cu dobânzi între 1% şi 3%. Informaţia a fost oferită în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport” de către consultantul Ion Păunel.
”Trebuie să reţinem că atât finanţarea pe care o obţinem din proiecte europene, prin completarea unei cereri de finanţare, prin întocmirea unei afaceri, cât şi partea de cofinanţare, banii pe care fermierul nu-i are la depunerea proiectului, trebuie să îndeplinească anumite condiţii. Neavând partea de cofinanţare, bineînţeles că trebuie să apelăm la un finanţator, în cazul nostru băncile şi IFN-urile. Au şi ele regulile lor. Pentru beneficiarii de proiecte din PNDR, dar şi a-i altor scheme de plată de care beneficiază România, au existat şi există anumite facilităţi. Vreau să vă spun că, începând de anul acesta, putem să optăm la o dobândă cât de cât preferenţială, între 1% şi 3%, perioadă de graţie între 6 şi 12 luni, termen de rambursare până la 15 ani”, a precizat Ion Păunel pentru AGRO TV.
Consultantul îi sfătuieşte pe fermierii care vor să acceseze fonduri europene în perioada de tranziţie 2021-2022 să îşi pregătească toată documentaţia încă de pe acum, pentru a fi siguri că sunt pregătiţi în momentul lansării sesiunilor de depunere a proiectelor.