În timp ce agricultorii se plâng că seceta le-a distrus culturile, există şi fermieri fericiţi. Viticultorii spun că boabele de struguri au nevoie de soare puternic şi cum canicula nu a ocolit România, aşteaptă producţii record în această toamnă. Ca să-i primească pe clienţi aşa cum se cuvine, mulţi si-au recondiţionat pivniţele vechi de secole şi servesc vinul direct din butoaiele de lemn. În satul Sălacea din Bihor există peste 1000 de pivniţe. Pentru a-i atrage pe turişti, edilul comunei vrea să-i oblige pe proprietari să-şi restaureze cramele.
De peste un deceniu, Şandor Nagy cultivă viţă de vie pe terenurile sale din comuna Sălacea, judeţul Bihor. Munca
pentru o recoltă reuşită începe primăvara şi se încheie toamna târziu când are loc procesul de îmbuteliere al vinului. Spre deosebire de ceilalţi agricultori care se plâng că seceta a făcut ravagii, viticultorii sunt cei mai fericiţi că nu a plouat cu lunile.
Cum canicula nu a ocolit vara aceasta judeţul Bihor, viticultorii se aşteaptă la producţii record. Drept urmare preţul vinului nu va fi mai ridicat, comparativ cu anii trecuţi.
Ca să-i atragă pe turişti pe plantaţia lui, Şandor Nagy a recondiţionat şi o pivniţă în care doritorii pot degusta în linişte un pahar de vin de calitate.
În satul Sălacea, viticultura este o tradiţie ce s-a transmis din generaţie în generaţie. Arborii de mici dimensiuni şi verdeaţa crescută la întâmplare te pot duce uşor cu gândul la zonele din însorita Toscana. Pentru a revitaliza zona, primarul comunei vrea să-i oblige pe localnici să-şi restaureze pivniţele construite de strămoşi în urmă cu două-trei secole
Cei care ajung în zonă, au şansa să vadă peste 1000 de pivniţe, amplasate strategic pe 7 străzi ale localităţii