Dorada, specie nouă de peşte în Marea Neagră

Dorada, specie nouă de peşte în Marea Neagră

Marea Neagră se pregateste sa devina „casă” pentru doradă, un peşte care trăieşte în Marea Mediterană. Doi biologi de la Institutul de Cercetari Marine din Constanţa încearcă să aclimatizeze celebrul peşte mediteranean. Primul lot de pui a fost adus în laboratorul de acvacultură marină şi e în perioada de carantină şi adaptare. Daca experimentul va reusi, orice antreprenor va putea creste dorada in fermele marine amenajate pe litoral.

Într-un bazin de aclimatizare sunt 300 de pui care au ajuns în România acum câteva zile. Temperatura apei este menţinută artificial la 15-20 de grade Celsius. Puietul de doradă provine din apele calde şi cu salinitate ridicată ale Mării Adriatice. Apa din laborator e testată zilnic. Dacă experimentul biologilor de la Constanţa va reusi, rezultatul va avea potential economic uriaş.

Mâncăm, arată studiile, între 4 şi 6 kilograme de peşte în fiecare an, iar gusturile s-au schimbat: mai noi, ne plac fructe de mare şi dorada, iar 90% din peştele pe care il consumam provine din import. Aclimatizarea doradei ar relansa acvacultura pe scara largă.

Dorada a ajuns pe cale naturala şi în Marea Neagră, pentru că temperatura apei a crescut în ultimii ani.. O dovedeste acestă filmare subacvatica, a unui scafandru amator. Recent, pescarii au prins doradă şi la Constanta şi Agigea. În restaurantele în care saramura de crap era cândva vedeta meniurilor, şi-au facut loc, în ultimii ani, dorada, somonul si fructele de mare. În pieţe dorada costa 40 de lei kilogramul şi este importată din Grecia, Italia, Franţa şi Spania.

Specialistii spun ca este absolut necesară o revigorare a acvaculturii. Numărul unităţilor de producţie scade de la an la an. Iar alimentatia, chiar daca nu mai este dictata de sloganul "nici o masa fara peste", nu poate fi lipsita de acizii grasi, vitaminele si mineralele din peste.

foto: ro.wikipedia.org/Roberto Pillon

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt