Noutăţile de pe piaţa cerealelor continuă să fie de bun augur pentru fermierii români. Cei care au reuşit să-şi depoziteze producţiile de grâu vor avea parte de preţuri excelente în această iarnă, spun specialiştii.
În emisiunea ”Agricultura la Raport”, Cezar Gheorghe, Expert Analist pentru comerţul cu cereale la Clubul Fermierilor Români, a oferit o analiză detaliată cu privire la piaţa cerealelor în momentul de faţă, precum şi predicţii legate de evoluţia preţurilor în lunile următoare.
”În Canada, recolta de grâu s-a degradat cu aproximativ 1,3 milioane de tone, în Uniunea Europeană s-a degradat cu 2,4 milioane de tone. Acest lucru a dus la o adâncire a balanţei negative a grâului la nivel mondial cu aproximativ 13 milioane de tone, faţă de estimarea USDA care era undeva la 9-10 milioane. Acest lucru a declanşat efectiv o efervescenţă a licitaţiilor cu origine în bazinul Mării Negre. Statele Unite nu sunt un exportator excepţional în ceea ce priveşte grâul, iar America de Sud este în faza de vegetaţie în momentul acesta. Bazinul Mării Negre rămâne în continuare foarte atractiv; ţările din Orientul Mijlociu generează o cerere anuală de 30 milioane de tone, Africa sub-Sahariană cere în jur de 27 milioane de tone, Asia de sud-est şi de sud cumulate cer 47 milioane de tone; cumulate, este o cerere foarte mare.