Cu toţii aţi auzit, cu siguranţă, de celebra Telemea de Ibăneşti, primul brand românesc lactat certificat cu Denumire de Origine Protejata (DOP) la nivel european. Telemeaua de Ibăneşti este un produs obţinut din lapte de vacă produs în zona montană a Văii Gurghiului după o reţetă specifică locului.
Gustul acestui produs este unul unic, datorită laptelui muls de la animalele care păşunează păşunile cu flora naturală, specifică Văii Gurghiului. Trecând însă peste aceste detalii, în spatele brandului se află fermierii şi procesatorul care se confruntă cu aceleaşi realităţi dificile din agricultura românească, precum toţi ceilalţi.
În cea mai recentă ediţie a emisiunii ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea a stat de vorbă cu Nicu Bumb, inginerul şef al fabricii unde se produce telemeaua de Ibăneşti. Potrivit acestuia, preţul la poarta fermei al laptelui care este colectat pentru a fi adus la fabrică a ajuns în prezent la o medie de 1,84 lei/litru, o creştere majoră faţă de nivelul la care se afla acum câteva luni. În plus, toate celelalte costuri adiacente producţiei s-au majorat substanţial în ultima vreme, ceea ce face ca rentabilitatea afacerii să fie din ce în ce mai dificilă.
”Din aprilie până în septembrie 2021, preţul laptelui la poarta fermei era undeva la 1,52 lei/litru. În momentul de faţă a ajuns la poarta fermei 1,84 lei/litru. Laptele acesta ajunge în unitatea noastră de procesare undeva la 2,2 lei/litru, cu preţ de transport, cu maşini stricate, cu plătit colectori, cu şoferi. E o nebunie totală. Şi salariile din iunie până în decembrie au crescut cu 14% în unitatea noastră de procesare. Ambalajele au crescut cu 12% în 6 luni de zile. Toate cresc”, a subliniat ing. Nicu Bumb.
În aceste condiţii, şeful fabricii de la Mureş susţine că Ministerul Agriculturii ar trebui să intervină cu nişte scheme de sprijin pentru a-i ajuta pe producătorii români să se menţină pe linia de plutire.