Când TREBUIE să vindeţi grâul, orzul şi rapiţa – Sfaturi pentru fermieri

Când TREBUIE să vindeţi grâul, orzul şi rapiţa – Sfaturi pentru fermieri

Pentru a profita la maxim de producţiile pe care le obţin, fermierii trebuie să îşi aleagă bine momentul în care să îşi vândă marfa, în funcţie de evoluţia preţurilor. Pentru a veni în sprijinul agricultorilor, Cezar Gheorghe, expertul Clubului Fermierilor Români în comerţul cu cereale, a prezentat la AGRO TV o analiză a pieţei.

”Dacă vorbim de rapiţă în momentul acesta, ştim că nu poţi să o stochezi foarte mult timp. Sfatul meu este, pentru cine poate să o stocheze, să o mai ţină, pentru că după noiembrie va fi din nou un raliu asupra preţurilor. Cine nu, poate să o vândă, pentru că e un cash commodity care le generează venituri în fermă şi vor acoperi foarte multe cheltuieli pe care le-au avut de-a lungul iernii şi primăverii.

La orz, să ştiţi că este un raliu acum, a ajuns undeva la 350 de euro, pentru simplul motiv că s-au pus vânzări din decembrie şi marfa nu există încă, vom avea o întârziere de o săptămână la recoltare, iar vânzările sunt puse pentru a doua jumătate a lunii iunie.

La grâu, sfatul meu pentru fermieri este să vândă cât mai parcimonios, adică să vândă dacă au nevoie de lichiditate, dar pe termen lung grâul va avea căutare. Până nu se termină războiul, grâul rămâne sus”, a precizat specialistul.

Cu toate acestea, preţurile mari ale mărfurilor vin la pachet cu costuri pe măsură. Pe lângă costurile din ce în ce mai mari de transport, fermierii se vor confrunta anul acesta, din nou, cu preţuri uriaşe la îngrăşăminte.

agerpres.ro

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt