Biomasa – O soluţie ”verde”, care asigură un venit sigur şi stabil pentru fermieri

Biomasa – O soluţie ”verde”, care asigură un venit sigur şi stabil pentru fermieri

În condiţiile în care Uniunea Europeană vrea să se îndrepte către nişte politici agricole şi de mediu mai ”verzi”, mai prietenoase cu natura, fermierii români vor trebui să se adapteze, la rândul lor, cerinţelor de la nivel european. Ţara noastră trebuie, în noua Politică Agricolă Comună, să găsească soluţiile cele mai potrivite pentru eco-scheme, pe care agricultorii să le poată implementa în ferme. Una dintre aceste soluţii ar putea fi încurajarea culturilor de biomasă.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, fermierul Alexander Degianski, care implementează deja o astfel de cultură de plante energetice în ferma sa, a vorbit despre avantajele pe care le poate aduce biomasa atât pentru mediul înconjurător, cât şi pentru afacerile fermierilor.

”Sunt convins că jumătate dintre cei care vorbesc de eco-scheme, că sunt fermieri sau că sunt de la minister sau alte instituţii, habar nu au ce înseamnă aceste eco-scheme. Practic, noi suntem acum beneficiari ai unor plăţi pe partea aceasta de mediu, care s-au dat foarte mult şi pe o şmecherie ieftină. Partea de înverzire, în mod special, este una care pe mine mă deranjează. Este acel program P4, în care arunci cinci boabe de muştar şi două de rapiţă, nu încorporezi, laşi pentru la primăvară şi primeşti peste 100 euro/hectar. În realitate, nu aduci nici cel mai mic aport mediului – îi faci solului o pagubă mai mare, pentru că în primăvară îl freci cu discul de 20 de ori, nu înmagazinezi nimic din carbonul atmosferic, care ar trebui să fie principala preocupare a noastră, şi nu extragi nimic din rezervele de pesticide sau nutrienţii care se află în sol.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt