Au pariat pe agricultura bio şi au câştigat. Numărul celor care renunţă la cultivarea intensivă şi se orientează spre calitate şi nu cantitate este din ce în ce mai mare. Şi pentru ca roşiile sau castraveţii să aibă gust, agricultorii le oferă toate condiţiile: sere profesionale, controlate de computer, care stabileşte temperatura şi umiditatea, îngrăşământ natural şi chiar muzică.
Una dintre cele mai mari investitii in sere bio din Romania este in judetul Timis. Un fost viceprimar al Timisoarei a
accesat peste 2 milioane de euro din fonduri europene si a ridicat doua sere gigant pe o suprafata de 12.000 metri patrati, langa comuna Şag. Dupa aproape 3 ani de munca a reusit sa obtina primele recolte de rosii si castraveti.
In serele de la Şag, rosiile si castraveţii sunt cultivate în pământ. Agricultorul din Banat sustine ca doar folosind
metodele traditionale de cultivare, acestea isi pastreaza gustul de odinioara. Mai mult, in cele doua sere se foloseste doar ingrasamant natural, nu se utilizeaza ierbicid şi nici alte chimicale. Adrian Orza sustine ca sistemele hidroponice, cultivarea rosiilor si a castravetilor pe nuci de cocos sau vata folosind ingrasaminte de tot felul distrug soiurile traditionale. Sera ridicată de agricultorul banatean este profesională.
Şi la 30 de km de orasul Cluj-Napoca, în comuna Vultureni, culturile bio sunt la putere. O familie de agricultori a reusit tot cu fonduri europene sa isi ridice sere in care cultiva legume bio pe 35.000 de mp. Ei au peste 50 de soiuri de legume pe care le livreaza in cutii speciale, direct la usa clientului. Proprietarii complexului de sere au grija ca rosile, ardeii si castravetii sa aiba parte de tot ce e mai bun,temperatura constanta, umiditate suficienta dar si muzica clasica.
Agricultorii au investit intr-un sistem performant acustic si luminos. Zilnic, rosiile sunt delectate cu arii de Verdi sau compozitiile celebrilor Beethoven sau Mozart.
In plus, in sere au fost montate becuri de fotosinteza pentru aportul de lumina.
Investitita este una profitabila pentru ca ferma organica isi produce de ani buni propriile rasaduri.