”Au apărut firmele de consultanţă pentru fonduri europene ca ciupercile după ploaie” – este mesajul de avertizare al lui Ion Păunel pentru fermierii români. Acesta îi sfătuieşte pe agricultorii care vor să acceseze fonduri europene în următoarea perioadă să nu se lase păcăliţi şi să se informeze doar din surse sigure.
Consultantul a explicat în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport” că, în momentul de faţă, nu a apărut niciun ghid consultativ pentru submăsurile care vor fi lansate anul acesta. Mai mult, reprezentanţii asociaţiilor cer încă o serie de modificări la submăsurile 6.1 şi 6.3, prin care să fie eliminat criteriul de selecţie privind apartenenţa la o formă asociativă.
”Având în vedere noile criterii de selecţie care se vor include în ghidurile solicitantului, pe partea de punctare a acestor proiecte pentru apartenenţa la o formă asociativă, am făcut o solicitare către Ministerul Agriculturii. Aceste două submăsuri – 6.1 şi 6.3 – sunt dedicate persoanelor sau tinerilor individual. Avem destule submăsuri şi programe prin care putem să încercăm să înfiinţăm acele cooperative şi grupuri de producători. Pentru un tânăr sau fermier mic, la început de drum, să faci parte dintr-o cooperativă vine ca o constrângere. Trebuie să îndeplineşti anumite condiţii: minim 50% din producţie trebuie vândută prin cooperativă, trebuie să respecţi un grafic, o programare etc. Noi credem că acest criteriu trebuie eliminat”, a explicat consultantul Ion Păunel.