Afacerile româneşti, asaltate de comenzi de produse tradiţionale în perioada sărbătorilor

Afacerile româneşti, asaltate de comenzi de produse tradiţionale în perioada sărbătorilor

Cozonacul este o prăjitură extrem de personală, pentru că fiecare dintre noi are îşi aduce aminte un anume gust al acestei prăjituri din copilărie, spune Mircea Nicolescu, proprietarul unei cofetării artizanale.

El a explicat la Prima News că un cozonac produs într-o firmă de cofetărie implică unele costuri la care oamenii nu se gândesc – taxele, impozitele, salariile angajaţilor, precum şi alte chdeltuieli.

„Cozonacul de acasă costă şi el destul, consumăm curent electric, apă”, a spus antreprenorul.

El a povestit că afacerea lui a fost afectată la începutul pandemiei de COVID şi că a reuşit să supravieţuiască după ce şi-a mutat integral business-ul în online.

„A fost o soluţie câştigătoare, am văzut mulţi jucători mult mai mari decât noi care au dispărut de pe piaţă”, a arătat Nicolescu.

Produsele româneşti sunt căutate foarte mult în această perioadă, a sărbătorilor, a arătat Andrei Ianţoc, legumicultor.

„Roşiile sunt foarte căutate, ştim că sunt scumpe, dar s-au scumpit de la mijlocul anului trecut, iar noi simţim de-abia acum. A crescut preţul pentru căldură, electricitate. Roşii cherry la caserola de 250 de grame sunt aproximativ 9.50 lei plus TVA, roşiile la ciorchine sunt 12.50 lei 250 de grame, pentru că sunt mai greu de cultivat”, a explicat fermierul.

El a spus că şi-a realizat afacerea şi cu ajutorul fondurilor europene.

„E complicat să obţii fonduri europene. Trebuie să construieşti exact ceea ce ai scris în proiect. Dacă vrei să modifici ceva, trebuie să ceri aprobări şi să explici de ce ai modificat. Dar cea mai mare problemă este cofinanţarea, de obicei de la bancă, dar acum dobânzile sunt foarte mari. A durat 4-5 ani până când am reuşit să producem nişte roşii foarte bune şi să ne acoperim toate cheltuielile. A trebuit să creştem salariile, pentru că nu găseam angajaţi. Era să dăm faliment la început, dar am reuşit să trecem peste perioada grea”, a mai spus cultivatorul.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt