Specialiştii Directoratului Naţional pentru Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează, luni, că fenomenul Deepfake a adus schimbări semnificative în peisajul fraudelor online. În timpul campaniilor electorale, aceste fenomen poate ”influenţa semnificativ opinia şi votul alegătorilor”, scrie DNSC, care a realizat şi un ghid în acest sens.
Impactul asupra politicienilor: Reputaţia unui politician poate fi grav afectată de videoclipuri Deepfake fabricate, care pot discredita imaginea sa şi pot deteriora şansele de a câştiga alegerile. Răspândirea dezinformării prin Deepfake poate manipula percepţia publică asupra caracterului şi programului politicianului, afectând negativ cariera sa politică.
Impactul asupra partidelor politice: Deepfake poate fi utilizat ca instrument strategic pentru a discredita partidele rivale, prin crearea de materiale false care să le prezinte într-o postură negativă. Promovarea agendei propriului partid prin Deepfake poate fi o modalitate eficientă de a influenţa opinia publică şi de a atrage alegători. Utilizarea necorespunzătoare a Deepfake de către partidele politice poate duce la scandaluri şi la pierderea încrederii publicului în sistemul politic.
Impactul grupurilor de interese: Deepfake poate fi utilizat de grupuri de interese din interiorul unei ţări pentru a manipula opinia publică legată de probleme civice. Crearea de conţinut falsificat adaptat la contextele locale poate intensifica sau calma nemulţumirile legate de anumite probleme sau evenimente. Utilizarea Deepfake de către grupurile de interese poate duce la polarizarea societăţii şi la o erodare a discursului public democratic.