Zelenski, vizită-surpriză la Oslo. Preşedintele ucrainean se întâlneşte cu liderii celor cinci ţări nordice

Zelenski, vizită-surpriză la Oslo. Preşedintele ucrainean se întâlneşte cu liderii celor cinci ţări nordice

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit miercuri la Oslo, în cadrul unui turneu în lume, pentru a se întâlni cu lideri ai ţărilor nordice, unii dintre principalii donatori ai Ucrainei în războiul împotriva Rusiei, anunţă Guvernul norvegian, citat de News.ro.

”Îi urez lui Volodimir Zelenski un bun venit călduros în Norvegia”, a anunţat într-un comunicat premierul norvegian Jonas Gahr Støre. ”Norvegia continuă să susţină lupta Ucrainei pentru apărarea ei”, subliniază el.
Preşedintele ucrainean urma să se întâlnească mai întâi cu Jonas Gahr Støre, iar apoi să participe la o reuniune cu liderii celor cinci ţări nordice - Norvegia, Suedia, Danemarca, Finlanda şi Islanda.
Contraofensiva militară lansată în iunie de către armata ucraineană nu a adus rezultatele sperate, iar Volodimir Zelenski încearcă să mobilizeze susţinerea aliaţilor săi în timp ce apar disensiuni.
După o vizită efectuată duminică în Argentina, unde a asistat la învestirea preşedintelui ultraliberal Javier Milei, şeful statului ucrainean a efectuat o vizită în Statele Unite, cu scopul de a debloca noi fonduri.
El a plecat însă cu mâna goală din Statele Unite, unde nu a reuşit să convingă Congresul să adopte o nouă anvelopă în valoare de 61 de miliarde de dolari destinată Kievului.
El a declarat pur şi simplu că a primit semnale ”pozitive”.
În a treia etapă a turneului mondial, Zelenski va încerca la Oslo să ”cimenteze” susţinerea ţărilor nordice, unii dintre cei mai importanţi donatori ai Ucrainei de la începutul războiului, în februarie 2022.
Norvegia a anunţat la începutul anului un ajutor plurianual - civil şi militar - în sumă de 6,8 miliarde de euro destinat Ucrainei, pe perioada 2023-2027.
Ţările scandinave şi Danemarca vecină au dat Kievului tancuri, tunuri şi muniţie şi au promis avioane de vânătoare de tip F-16 armatei ucrainene, care cere aceste aeronave cu insistenţă.
Suedia a anunţat un nou ajutor militar - echipament - în valoare de aproximativ 190 de milioane de euro.
Ea a anunţat că se gândeşte să livreze Kievului avioane de vânătoare de tip Gripen.

Afla mai multe desprezelenskivizita oslo
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt