VIDEO - Prima dezbatere prezidenţială americană. Joe Biden şi Donald Trump s-au înfruntat în direct la CNN. Ce cuvinte şi-au aruncat cei doi candidaţi

VIDEO - Prima dezbatere prezidenţială americană. Joe Biden şi Donald Trump s-au înfruntat în direct la CNN. Ce cuvinte şi-au aruncat cei doi candidaţi

Dezbatere fierbinte între fostul şi actualul preşedinte al SUA, Donald Trump, respectiv Joe Biden, ambii candidaţi la aceeaşi funcţie în noiembrie. Dezbaterea a avut loc la centrul CNN din Atlanta şi a început cu o atmosferă rece - cei doi oponenţi nu şi-au dat mâna. Au fost şi momente în care şi Trump, dar şi Biden s-au enervat şi au avut răspunsuri tăioase.

Dezbaterea nu a putut ocoli subiectul Ucraina. Întrebarea este dacă termenii lui Putin pentru a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina sunt acceptabili.

Trump răspunde primul şi susţine că Putin a decis să invadeze pentru că a văzut cât de incompetentă a fost echipa lui Biden în ieşirea din războiul din Afganistan. "Când Putin a văzut asta, a spus: Ştii ce, cred că vom intra", a afirmat Trump. El adaugă că nici războiul din Gaza nu ar fi avut loc dacă el ar fi fost în funcţie.

Trump răspunde atacurilor lui Biden la adresa sa pe tema asaltului asupra Capitoliului din 6 ianuarie. Biden l-a acuzat că i-a incitat pe cei care au pătruns în Capitoliul SUA. Trump spune că Biden a distrus vieţile multor oameni care erau "atât de inocenţi". De asemenea, el atacă comisia Camerei Reprezentanţilor care a investigat rolul lui Trump în revolta de la Capitoliu. El numeşte comisia "Comitetul nereprezentativ" şi susţine că au şters informaţii în ancheta lor.

În prima parte a dezbaterii, Joe Biden a fost de cele mai multe ori în corzi, consideră BBC. Unele dintre răspunsurile sale au fost incoerente şi neclare, ceea ce nu va face decât să alimenteze îngrijorarea multor americani că ar putea fi prea bătrân pentru a fi preşedinte. Dar, la fel ca un boxer aflat în corzi, Biden a început să lovească puternic în adversarul său, în încercarea de a schimba dinamica. Este posibil ca unele dintre aceste lovituri să fi avut efect, provocându-l pe fostul preşedinte Trump să răspundă cu furie. De pildă, Biden, menţionând condamnarea lui Trump pentru acuzaţii care au pornit de la o presupusă legătură romantică cu vedeta de filme pentru adulţi Stormy Daniels, a spus că fostul preşedinte are "morala unei pisici de alee".

"Nu am făcut sex cu o vedetă porno", a replicat Trump.

De asemenea, Trump a părut prins pe picior greşit atunci când a vorbit despre răspunsul său la atacul din 6 ianuarie asupra Capitoliului SUA.

Însă pe tema economiei şi a imigraţiei - problemele pe care alegătorii americani le consideră cele mai importante în sondaje - Trump a părut încrezător şi clar în atacurile sale la adresa bilanţului lui Biden, în timp ce replicile preşedintelui au fost mai puţin eficiente. "Chiar nu ştiu ce a spus la sfârşitul frazei şi cred că nici el nu a ştiut", a glumit Trump la un moment dat. După mai bine de jumătate din dezbatere, aceasta ar putea fi replica de până acum a serii, comentează BBC, citat de news.ro.

Cei doi candidaţi au fost întrebaţi şi despre vârsta lor, iar ambii au spus că sunt în formă maximă.

Moderatorii CNN l-au presat de două ori pe Trump să răspundă dacă va respecta rezultatele alegerilor din 2024, indiferent de cine va câştiga. El a ignorat întrebarea în mod repetat, întorcându-se în schimb la războiul Rusia-Ucraina.

Când Dana Bash l-a întreabat încă o dată, el a spus: "Dacă sunt alegeri corecte, legale şi în regulă, absolut". Apoi repetă afirmaţiile nefondate potrivit cărora o fraudă generalizată a influenţat rezultatul alegerilor din 2020.

Joe Biden a fost primul care a răspuns la o întrebare pusă de moderatori, referitoare la economie. Vocea lui Joe Biden pare destul de înceată şi un pic răguşită la început, dar îşi capătă pe parcurs volumul normal. Donald Trump a răspuns, de asemenea, cu calm.

Înainte de pauza publicitară, Trump a luat în vizor politicile externe şi militare ale lui Biden, spunând: "Suntem mai aproape de al Treilea Război Mondial decât îşi poate imagina oricine".

El susţine că dictatorii străini, precum Kim Jong Un din Coreea de Nord şi Xi Jingping din China, nu îl respectă şi nu se tem de el.

Biden răspunde aducând în discuţie articolul 5 al NATO, care este invocat atunci când o ţară membră a NATO este atacată. "Chiar acum este nevoie de noi", spune Biden. "Este nevoie de noi pentru a proteja lumea, deoarece propria noastră siguranţă este în joc", arată şeful Casei Albe. El adaugă că alternativa - a-i permite lui Putin să îşi desfăşoare atacul asupra Kievului fără rezistenţă - este cea care va duce la un război.

Trump a încheiat spunând că americanii au "trăit în iad". El a început prin a-l numi pe Biden "un plângăcios" care a făcut ca SUA să devină o ţară nesigură şi care i-a deteriorat reputaţia pe scena internaţională. De asemenea, el a susţinut că politicile lui Biden privind Iranul au permis Hamas să îşi desfăşoare atacurile împotriva Israelului şi că "Ucraina nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată".

"Timp de trei ani şi jumătate, am trăit în iad", a spus Trump referindu-se la perioada de când Biden este preşedinte.

El a adus în discuţie seria de proteste pro-palestiniene din SUA de la izbucnirea războiului Israel-Gaza la 7 octombrie, spunându-i lui Biden: "Întreaga ţară explodează din cauza ta, pentru că nu te respectă".

Trump şi-a apărat apoi bilanţul privind locurile de muncă, economia şi asistenţa medicală în perioada în care a fost preşedinte. "Suntem o naţiune falimentară, dar nu va mai fi falimentară. O vom face din nou măreaţă", a conchis el.

Afla mai multe desprebidentrumpdezbatere
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt