UPDATE - Poliţiştii olandezi nu exclud existenţa unui al patrulea făptuitor şi nici implicarea unor români în jaful pieselor româneşti. Se vorbeşte şi despre clanul Remmo din Germania

UPDATE - Poliţiştii olandezi nu exclud existenţa unui al patrulea făptuitor şi nici implicarea unor români în jaful pieselor româneşti. Se vorbeşte şi despre clanul Remmo din Germania
foto: X

Poliţia este pe urmele autorilor jafului spectaculos de artă comis sâmbătă dimineaţă la Muzeul Drents din Assen. Între timp, detectivii au aflat de unde a fost furată maşina folosită de hoţi pentru a fugi, iar poliţia investighează o persoană care a avut un comportament suspect la expoziţia cu obiecte dacice cu puţin timp înainte de jaf, relatează presa olandeză. Potrivit De Telegraaf, nu este exclusă implicarea celebrului clan Remmo din Germania, o familie de origine libanezo-kurdă, care a mai dat spargeri răsunătoare la muzee în ultimii ani.

Surse din cadrul anchetei au declarat pentru jurnaliştii de la De Telegraaf că la acest moment există suficiente indicii pentru ca echipa de poliţie formată din 35 de oameni să-i poată urmări pe cei trei hoţi care au pătruns, cu ajutorul unui dispozitiv exloziv, în interiorul muzeului din Assen şi au furat Coiful de Aur de la Coţofeneşti, obiect de patrimoniu de secol V- IV î.e.n. şi trei brăţări dacice de aur, fiind posibil să existe şi un al patrulea făptuitor.

Potrivit De Telegraaf, analiza imaginilor camerelor din muzeu şi cercetări suplimentare privind mişcările suspecte ale vizitatorilor au oferit poliţiei informaţii interesante. Poliţiştii prespun că, la acest moment, jefuitorii ar fi fugit în Germania, conform surselor citate.

Poliţia din Nordul Olandei nu doreşte să ofere oficial detalii despre anchetă pentru a nu influenţa investigaţia.

Şoc în lumea muzeelor

Potrivit jurnaliştilor olandezi, în lumea muzeală există o teamă enormă după două jafuri recente în care s-au folosit explozibili. Un incident similar celui petrecut sâmbătă dimineaţă la Muzeul Drents, din Assen, a avut loc în noiembrie anul trecut la o galerie de artă din Oisterwijk.
Fostul director Andreas Blühm al muzeului din Groningen, care împrumutase Muzeului Singer Laren o pictură a lui Vincent Van Gogh, furată în timpul pandemiei, în martie 2020, a spus că recentele incidente în care s-a folosit material exploziv au provocat cu siguranţă stupoare şi îngrijorare în rândul directorilor de muzee.
„Este groaznic ce s-a întâmplat. Chiar nu poţi face nimic în privinţa acestor tipuri de incidente. Marea teamă este că alţi criminali vor copia acest tip de comportament. După fiecare furt dintr-un muzeu din Olanda, există o discuţie internă: cum s-a întâmplat asta şi ce putem face? Asta se va întâmpla acum”, a spus Andreas Blühm.
Potrivit jurnaliştilor olandezi, furtul unui tablou al lui Van Gogh în martie 2020 s-a produs „cu uşurinţă”, iar acest lucru a dus imediat la o „discuţie aprinsă despre securitate”, scrie news.ro.

Afla mai multe despredrentsjafautori
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt