UPDATE - MOLDOVA LA VOT. Ochii lumii întregi, aţintiţi spre mica republică fostă sovietică, ai cărei cetăţeni votează pentru prezidenţiale şi intrarea în UE. Referendumul, valid

UPDATE - MOLDOVA LA VOT. Ochii lumii întregi, aţintiţi spre mica republică fostă sovietică, ai cărei cetăţeni votează pentru prezidenţiale şi intrarea în UE. Referendumul, valid
foto: X

Scrutinul prezidenţial şi pentru referendum din Republica Moldova poate fi considerat valid. Moldovenii sunt chemaţi duminică să decidă dacă aderarea la UE ar trebui să fie considerată un obiectiv strategic în Constituţia ţării, o măsură care ar îndepărta şi mai mult fosta republică sovietică de Rusia din punct de vedere politic.
 
UPDATE ORA 15; La ora 15:00, la urnele de vot s-au prezentat peste 36% din numărul total de cetăţeni cu drept de vot. Pentru a fi validate alegerile, la urne trebuie să se prezinte cel puţin 1/3 din numărul total de cetăţeni cu drept de vot. Asta înseamnă că este necesară o prezenţă de cel puţin 33,33%.
 
UPDATE ORA 13: 
Peste 740.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova şi-au exercitat deja dreptul la vot, pe teritoriul ţării, în cadrul celor două scrutine, până la ora 13.00. Aceştia urmează să-şi aleagă viitorul preşedinte, dar şi să decidă dacă vor modificarea Constituţiei în vederea integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană.
Prezenţa la vot este de 26 la sută, după ce urnele s-au deschis la ora 07.00.
Majoritatea, peste 53%, sunt femei. Cea mai activă categorie de vârstă este 56-65 ani. În afara ţării au votat peste 73.000 de persoane.
Referendumul privind UE coincide cu alegerile prezidenţiale din Moldova, unde liderul pro-occidental al ţării, Maia Sandu, candidează pentru un al doilea mandat împotriva unui grup de candidaţi, în majoritate pro-Kremlin. Ambele scrutine au loc pe fondul amestecului Rusiei, spun autorităţile, care au prezentat inclusiv dovezi de cumpărare de voturi, dezinformare şi încercări de destabilizare, chiar dacă Moscova a negat acuzaţiile.
Scrutinul se deschide la ora 7:00 şi se închide la ora 21.00 în cele 2.221 de secţii de vot, unde sunt aşteptaţi la urne 3,3 milioane de alegători. În timp ce în Chişinău sunt peste 300 de secţii de vot, 30 de secţii sunt pentru regiunea transnistreană, iar în diaspora sunt organizate 234 de secţii de vot. În premieră, în unele ţări s-a putut vota prin corespondenţă. În România, se poate vota în 16 secţii, dintre care trei în Bucureşti.
Nu vor exista sondaje de tip exit-poll, iar rezultatele vor fi disponibile în timp real, pe măsură ce se numără voturile.
Sunt puţine ocaziile când mica ţară de peste Prut a avut parte de atâta mediatizare internaţională ca acum. Din Asia şi până în Statele Unite, bineînţeles trecând prin Europa, presa mainstream a relatat despre alegerile şi referendumul din Republica Moldova, explicându-i mizele. Este un dublu scrutin spre care priveşte toată lumea, pentru că este un test şi poate da măsura curajului unei ţări mici de a opune rezistenţă unui lider care a dat peste cap vieţile a milioane de oameni în statul vecin, Ucraina, din cauza ambiţiilor teritoriale şi a orgoliului său imperialist, notează news.ro.

Afla mai multe despremoldovavotreferendum
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt