UE vrea să permită producătorilor să protejeze produsele artizanale şi industriale asociate cu regiunea lor

UE vrea să permită producătorilor să protejeze produsele artizanale şi industriale asociate cu regiunea lor

Comisia Europeană a propus, miercuri, un prim cadru pentru protejarea proprietăţii intelectuale în cazul produselor artizanale şi industriale care se bazează pe originalitatea şi pe autenticitatea practicilor tradiţionale din regiunile de unde provin, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Acest cadru va include produse precum sticla de Murano, stofa tweed din Donegal, porţelanul de Limoges, tacâmurile din Solingen şi ceramica de Boleslawiec. Aceste produse au o reputaţie şi un renume la nivel european şi, uneori, chiar şi la nivel mondial, însă până acum producătorii nu au dispus de o protecţie a UE pentru indicaţiile geografice care să facă legătura între originea şi reputaţia produselor lor şi calitatea acestora.

Pe baza succesului sistemului de indicaţii geografice pentru vin, pentru băuturile spirtoase şi pentru produsele agricole, Comisia urmăreşte, prin propunerea de regulament prezentată miercuri, să permită producătorilor să protejeze produsele artizanale şi industriale asociate cu regiunea lor, precum şi cunoştinţele lor de specialitate tradiţionale, cu efecte în Europa şi în afara acesteia.

Regulamentul prevede o protecţie a UE pentru indicaţiile geografice, ceea ce va facilita recunoaşterea de către consumatori a calităţii produselor respective, aceştia putând astfel face alegeri în cunoştinţă de cauză. El va ajuta la promovarea, la atragerea şi la păstrarea competenţelor şi a locurilor de muncă în regiunile europene, contribuind la dezvoltarea economică a acestora. Propunerea ar asigura, de asemenea, faptul că produsele artizanale şi industriale tradiţionale sunt plasate pe picior de egalitate cu indicaţiile geografice protejate care există deja în domeniul agricol.

agerpres.ro

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt