Comisia Europeană va prezenta miercuri o propunere conform căreia marile companii care operează în Uniunea Europeană vor trebui să verifice dacă furnizorii din întreaga lume nu utilizează sclavi sau copii ca mână de lucru şi dacă respectă standardele de mediu, potrivit unui draft de act normativ consultat de Reuters.
Propunerea, denumită Corporate Sustainability Due Diligence, va obliga de asemenea consiliile de administraţie ale firmelor din UE să se asigure că modelul lor de business şi strategia lor sunt în linie cu limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius, în conformitate cu Tratatul de la Paris.
Însă propunerea Comisiei va deveni lege numai după îndelungate negocieri cu Parlamentul European şi statele membre UE, care cel mai probabil se vor întinde pe o perioadă mai mare de un an.
"Această lege ar putea fi un moment de cotitură pentru impactul corporaţiilor asupra planetei sau ar putea deveni un eşec dacă marile firme vor face lobby pentru a-şi îndeplini dorinţele", a apreciat ONG-ul Friends of the Earth Europe.
Estimările Executivului comunitar arată că propunerea ar urma să se aplice pentru aproximativ 13.000 de firme din UE. Principalul criteriu va fi acela ca firmele să aibă peste 500 de angajaţi şi o cifră netă de afaceri de peste 150 de milioane de euro. Însă pragul ar urma să fie coborât la 250 de angajaţi şi o cifră de afaceri de 40 de milioane de euro, pentru firmele din sectoare de activitate cu impact mare precum îmbrăcăminte, încălţăminte, animale, lemn, alimente şi băuturi, petrol, gaze naturale, metale minereu, materiale de construcţii, combustibili sau chimicale.
Chiar şi aşa, aproximativ 99% din firmele europene nu vor fi afectate pentru că nu ating aceste praguri.
agerpres.ro