Ucraina şi Ungaria pregătesc o întâlnire Zelenski-Orban

Ucraina şi Ungaria pregătesc o întâlnire Zelenski-Orban

Ucraina şi Ungaria pregătesc o întâlnire între preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi premierul ungar Viktor Orban în viitorul apropiat, a declarat joi şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean, Andrii Iermak, potrivit Agerpres.
"Lucrăm la organizarea unei întâlniri între cei doi lideri în viitorul apropiat", a menţionat Iermak într-un mesaj postat pe reţeaua socială X după ce a avut o discuţie telefonică cu ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto.
Acesta din urmă a transmis şi el un mesaj, pe Facebook, după convorbirea cu oficialul ucrainean, mesaj în care a făcut referire şi la o întrevedere în tete-a-tete pe care urmează să o aibă în ianuarie cu şeful de cabinet al lui Zelenski.
"Discuţiile continue, la nivel înalt, sunt importante întrucât ne dau speranţa îmbunătăţirii legăturilor noastre şi avem interesul să menţinem relaţii cât mai bune cu toţi vecinii noştri. Noi, desigur, nu ne vom schimba poziţia pro-pace, dar aştept întâlnirea noastră personală în ianuarie, ca o oportunitate de a discuta cele mai presante chestiuni bilaterale", afirmă ministrul ungar de externe.
Relaţiile dintre Kiev şi Budapesta sunt tensionate, guvernul ungar acuzând încălcarea drepturilor minorităţii maghiare din regiunea Transcarpatia. Aceste relaţii s-au degradat şi mai mult după ce Viktor Orban a refuzat orice sprijin militar pentru Ucraina în războiul acesteia cu Rusia, în timp ce guvernul de la Budapesta. Orban a avertizat că Ungaria nu va sprijini Ucraina în niciun for internaţional atât timp cât nu sunt restabilite drepturile minorităţii maghiare.
Potrivit ministrului Peter Szijjarto, numeroşi etnici maghiari din Ucraina care au fost înrolaţi în armata ucraineană au murit pe front. În luna iunie, Rusia a transferat către Ungaria 11 prizonieri de război ucraineni de etnie maghiară, această înţelegere a Budapestei cu Moscova provocând iritarea Kievului.
Premierul ungar a renunţat luna aceasta în Consiliul European la veto-ul său faţă de lansarea negocierilor de aderare ale Ucrainei la UE, în schimb a blocat un ajutor financiar al UE pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro, decizie luată nu doar din cauza tensiunilor Budapestei cu Kievul, ci şi din cauza blocării de către Comisia Europeană a fondurilor europene ce revin Ungariei, al cărei guvern este acuzat de Bruxelles că încalcă statul de drept.
Comisia Europeană a deblocat luna aceasta 10,2 miliarde de euro din fondurile de coeziune pentru Ungaria, plus 920 de milioane de euro din planul european REPowerEU, dar alte fonduri europene (de coeziune şi pentru planul de redresare post-pandemie) de peste 21 de miliarde de euro rămân în continuare îngheţate, iar Orban insistă asupra deblocării lor integrale şi consideră că, în ce priveşte ajutorul financiar destinat Ucrainei, acesta nu trebuie acordat din bugetul UE.

Afla mai multe desprezelenskiorbanintalnire
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt