Turcii se pregătesc pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale. Specialiştii spun că Erdogan are prima şansă

Turcii se pregătesc pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale. Specialiştii spun că Erdogan are prima şansă

Preşedintele turc Recep Erdogan şi partidul său AKP au avut o scădere evidentă, „dar nu foarte mare” în procentele obţinute la alegerile de duminică, a explicat la Prima News Valentin Naumescu, profesor de relaţii internaţionale la UBB Cluj.

„Cei doi candidaţi din turul doi pornesc de la zero, teoretic ar avea ambii candidaţi aceeaşi şansă, dar practic Erdogan are prima şansă. Erdogan va avea şi voturi de la un candidat naţionalist anti-kurd, pentru că în coaliţia care se opune lui Erdogan este şi un partid al kurzilor. Partidul AKP va avea majoritatea în continuare, dar nu mai are majoritatea absolută, sunt destule partide naţionaliste care se vor oferi să facă alianţă”, a spus Naumescu.

El a spus că la alegeri au contat disciplina electoratului lui Erdogan, o retragere cu trei zile înainte de vot a candidatului naţionalist din partea partidului Patria, dar şi faptul că s-a apăsat şi pe pedala anti-americanismului în ultimele zile ale campaniei.

Alexandru Lăzescu, analist de politică externă, a subliniat că, deşi în zonele afectate de cutremur, unde populaţia era pro Erdogan, părea atunci că „Sultanul” şi-a pierdut suportul, până la urmă el a avut succes în această zonă la alegeri.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt