A intrat de patru ori în Cartea Recordurilor şi a transformat vinul într-un brand de ţară. Republica Moldova deţine, printre altele, cea mai mare colecţie de vinuri păstrate în sticle şi se poate mândri cu cea mai mare lungime a unei galerii subterane artificiale. Sectorul viticol este şi unul dintre motoarele economiei de peste Prut, întrucât cea mai mare cantitate de vinuri produse merge la export. Şi noi cumpărăm de la ei, dar în ultimii ani s-au extins în special pe piaţa asiatică.
Despre vecinii de peste Prut ştim că fac dulciuri bune, dar şi vinuri de calitate. Puţini ştiu însă că moldovenii sunt campioni în materie de viticultură, Republica Moldova fiind ţara cu cea mai mare densitate a podgoriilor pe cap de locuitor. Deşi a fost un sector greu încercat, în special de embargourile impuse de Rusia în 2006 şi 2013, moldovenii s-au repliat şi acum îşi vând vinurile în toată lumea.
Una dintre acestea crame a intrat în Cartea Recordurilor în 2005, atât pentru lungimea galeriilor subterane, cât şi pentru colecţia de vinuri păstrată aici. Este vorba despre aproximativ 2 milioane de sticle, cele mai vechi fiind păstrate din anul 1969. Orăşelul de sub pământ are străzi denumite după soiurile de vinuri, trenuleţ electric pentru transportul turiştilor şi chiar o cascadă artificială.
Aceste condiţii de îmbuteliere şi păstrare fac din vinul moldovenesc unul special. Calitatea nu diferă mult faţă de
vinul românesc sau cel franţuzesc, de exemplu, însă vecinii noştri ştiu să îl promoveze mai bine.
Cea mai mare cantitate din vinul produs merge la export. Polonia, România şi Cehia sunt principalele pieţe de
desfacere, urmate însă îndeaproape de Rusia şi China.
Tot legat de vinuri, Republica Moldova mai deţine două recorduri interesante. În 2019, un tânăr moldovean a reuşit să desfacă 50 de sticle de vin în 28 de secunde şi 79 de sticle în 60 de secunde, cu ajutorul… sabiei