Talibanii nu acceptă prelungirea evacuărilor de pe aeroportul din Kabul după data de 31 august. 20.000 de oameni mai sunt încă acolo

Talibanii nu acceptă prelungirea evacuărilor de pe aeroportul din Kabul după data de 31 august. 20.000 de oameni mai sunt încă acolo

Talibanii au preluat duminică, 15 august 2021, controlul în Kabul şi, practic, asupra întregului Afganistan. Ultimul bastion necucerit este aeroportul situat la nord de Kabul, unde forţe americane şi ale aliaţilor organizează evacuarea propriilor cetăţeni, dar şi a miilor de afgani care nu vor să trăiască sub un regim taliban. Talibanii au promis că vor fi paşnici şi nu vor încălca drepturile civililor, însă situaţia este departe de a putea fi catalogată drept stabilă.

Talibanii nu vor prelungi termenul limită de 31 august pentru actuala misiune de evacuare, a declarat un purtător de cuvânt al grupului, citat de BBC.

„31 a fost o linie roşie”, a spus Suhail Shaheen. Acesta a precizat că preşedintele Biden a spus că trupele vor ieşi până la acea dată şi extinderea acesteia înseamnă extinderea ocupaţiei Afganistanului. El a avertizat asupra consecinţelor dacă acest lucru se va schimba.

Primul ministru britanic, Boris Johnson, ar fi urmat să îi ceară marţi, într-o reuniune de urgenţă a G7, preşedintelui Biden să amâne retragerea trupelor americane pentru a câştiga mai mult timp pentru evacuările de pe aeroportul din Kabul.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt